Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο "Δορυφόρος" στην 24ωρη εκδρομή 15 προσφυγόπουλων στο Ζαγόρι - Βίντεο

Εδώ και τρία Σαββατοκύριακα 15 προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό στον Κατσικά Ιωαννίνων πραγματοποιούν 24ωρη εκδρομή στο χωριό Δεμάτι στο Ζαγόρι Ιωαννίνων.

Κάθε φορά διαφορετικά παιδιά (εναλλάξ αγόρια - κορίτσια) από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν καλεσμένα του εκπολιτιστικού συλλόγου Δεματίου κατασκηνώνουν για 24 ώρες στον προαύλιο χώρο της Εκκησίας Αγίας Μαρίνας του χωριού, παίζουν στην πλατεία, κάνουν περίπατο κλπ.

Οι κάτοικοι του χωριού έχουν υποδεχτεί με μεγάλη διάθεση φιλοξενίας τα παιδιά και τους 5 ισπανούς συνοδούς.

Μιλήσαμε με έναν από αυτούς τον Luis Fernandos ο οποίος ήταν και ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά.
Δήλωσε ότι δεν ανήκει σε καμία ΜΚΟ, ότι εργάζεται χωρίς αμοιβή και ότι η κατάσταση στον καταυλισμό έχει πολλές δυσκολίες λόγω αφόρητης ζέστης.

Από αριστερά: Ο Γραμματέας του Συλλόγου  Άκης Μπαρμπαλιός
ο συνοδός 
Luis Fernandos και ο Πρόεδρος Σ.Τσουκαρέλη
Στο ερώτημά μας για τις ανάγκες στον καταυλισμό μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ανάγκες ρουχισμού αλλά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το γάλα για τα μικρά παιδιά. Μας επσιήμανε τη δυσκολία μετακίνησης σε νοσοκομεία και γιατρούς καθώς δεν υπάρχουν αυτοκίνητα βαν στα Γιάννενα για ενοικίαση.

Για το πως αντιμετωπίζει η κοινωνία του Κατσικά τον καταυλισμό μας είπε ότι στο σύνολο η ανταπόκριση ήταν θετική δημιουργήθηκαν όμως κάποια προβλήματα με αφορμή που έδωσαν και οι "δυο πλευρές".

Θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα ή θέλουν να φύγουν ήταν το επόμενό μας ερώτημα. Ο Luis που μας δήλωσε καταλανός και όχι Ισπανός μας είπε ότι όλοι γνωρίζουν μέσω διαδικτύου τις εξελίξεις και για αυτό είναι επιφυλακτικοί σε δηλώσεις και ανακοινώσεις. Θα είναι πολύ δύσκολος ο χειμώνας μας επισήμανε.

Την ώρα που μιλούσαμε τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο στην πλατεία του χωριού. Κόντευε η ώρα της αναχώρησης. Ο Luis έδωσε το σύνθημα: "Padatos" έτσι αποκαλούσε τα παιδιά σε 15 λεπτά αναχωρούμε.

Πριν αναχωρήσουνε τον ρωτήσαμε εάν υπάρχουν ορφανά παιδιά στον καταυλισμό. Ελάχιστα μας απάντησε. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι με τις μητέρες τους.

Μας κάλεσε στον καταυλισμό για να δούμε από κοντά την κατάσταση.

Κάτοικοι του χωριού ετοίμασαν τα αυτοκίνητά τους για να μεταφέρουν και αυτοί έναν αριθμό παιδιών στον καταυλισμό καθώς οι συνοδοί είχαν στην διάθεσή τους δυο δικά τους Ι.Χ. (το χωριό βρίσκεται περίπου 30χλμ από τον καταυλισμό).

Τι μας είπαν δυο αδέφια πρόσφυγες:
Το ένα παιδί μας είπε ότι θέλει να τελειώσει οικονομικές σπουδές, θέλει να μείνει στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν προοπτικές εργασίας.
Έχει έρθει με την οικογένειά του στην Ελλάδα.
Το δεύτερο παιδί που ρωτήσαμε, ο αδερφός του, μας είπε ότι οι γερμανοί (αφού του είχαμε πει ότι ζούμε Γερμανία) είναι "σοβαρός μεν λαός με "παράξενη" όμως κουλτούρα".
Θα ήθελε να μείνει στην Ελλάδα, αλλά είναι και αυτός ανοιχτός στο που θα σπουδάσει. Αρκεί να του δοθεί η δυνατότητα σπουδών.

Ίσως εδώ να σημειωθεί ότι στον ποδοσφαιρικό αγώνα συμμετείχαν και ελληνόπουλα του χωριού.

Η πιό συγκινητική στιγμή ήταν η στιγμή του αποχωρισμού. Προσφυγόπουλα και συνοδοί χτυπούσαν ρυθμικά παλαμάκια και φώναξαν στα ελληνικά "ευχαριστούμε" για να ανταπωδώσουν οι κάτοικοι του χωριού με δικό τους χειροκρότημα το "αντίο".

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Τσουκαρέλης και ο Γραμματέας Άκης Μπαρμπαλιός δήλωσαν αισιόδοξοι τόσο για την συνέχεια των εκδρομών όσο και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για ουσιαστική ενσωμάτωση των προσφύγων στις επαρχίες της χώρας μας.

Τέλος ρωτήσαμε τον Παππά του χωριού, Βασίλειο Νταλαμπάκο εάν υπήρξε στιγμή που φοβήθηκε αντιδράσεις δίνοντας τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας για την κατασκήνωση. Μας απάντησε ότι η εκκλησία ανήκει στους ανθρώπους και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην βοηθήσουμε τα παιδιά.

Σημειώνουμε ότι ο "ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ" είχε συμμετάσχει τον Ιούνιο σε έρανο στο Μόναχο μαζί με το Ελληνικό Σπίτι, το κοινωνικό φόρουμ και την Ενορία των Αγίων Πάντων όπου είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 70 χαρτόνια με είδη υγιεινής που μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Κατσικά.

Φωτο, Βίντεο;: Jannis - ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.