Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Γερμανία: "Kρυφές" αυξήσεις στα τραπεζικά τέλη

Σημαντικές αυξήσεις στα τέλη πιστωτικών καρτών και των τρ. λογαριασμών τρέχουσων συναλλαγών (Girokonto) διαπίστωσε η εταιρεία FMH σε έρευνα που έκανε σε 61 τράπεζες τους τελευταίους 12 μήνες, την οποία δημοσίευσε η Frankfurter Allegemeine.

Στους 24 από αυτούς οι πελάτες πληρώνουν για τις πιστωτικές κάρτες μεταξύ 4 και 10 ευρώ παραπάνω τέλη από όσα πλήρωναν το 2015. Μόλις 25 τράπεζες δεν ζητούν τέλη για τις
πιστωτικές κάρτες.

Αλλά και στις κάρτες τρέχουσων λογαριασμών Girocard (πρώην EC-Karte) 7 από τις 10 τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση. Η αύξηση είναι μεταξύ 2 €  (Mainzer Volksbank) και 12 ευρώ  (Sparda-Bank Hannover).

Συνολικά, τα τέλη των τραπεζικών λογαριασμών έχουν αυξηθεί σε διάφορες τράπεζες και Sparkassen. Έτσι, 28 τράπεζες έχουν αυξήσει  το μηνιαίο τέλος μεταξύ 2 και 14,90 €.

Σάλο, μάλιστα, προκάλεσε η Commerzbank όταν από την 1η Ιουνίου καθιέρωσε 1,50€ κόστος για κάθε έγγραφη εντολή εμβάσματος (überweissung).

Σύμφωνα με την FMH, 38 τράπεζες ζητούν ήδη, για ανάλογες περιπτώσεις, τέλη. Ο μέσος όρος είναι στα 94 Cent για κάθε καταχώριση, αλλά υπάρχουν και τράπεζες που ζητούν μέχρι και 10 €π.χ. Netbank.

Ακόμη και τη χρησιμοποίηση των τερματικών αυτοεξυπηρέτησης (Selbstbedienungsterminals) ζητούν 5 από τις 61 τράπεζες μεταξύ 0,50 και 1,90 Euro, όταν το χρησιμοποιούν οι πελάτες.

Η πρόβλεψη της FMH είναι ότι, καθώς από τις 18 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες με το νέο νόμο θα πρέπει να προσφέρουν διάφορες εξυπηρετήσεις, θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις. Γιαυτό, καταλήγει η FMH, ότι η "λύση" είναι οι διαδικτυακές συναλλαγές που πααρμένουν, ακόμη, χωρίς χρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.