Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες του Γκαίρλιτς

Τρίημερο εκδηλώσεων ( 26 – 28 Αυγούστου) ξεκινούν στην Παλαιά Πόλη του Γκαίρλιτςστο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την εγκατάσταση των Ελλήνων το καλοκαίρι του 1916.

Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 7.000 στρατιώτες και αξιωματικοί του Δ΄ Σώματος Στρατού μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στην γερμανική πόλη του Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν για δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι – φιλοξενούμενοι».

Αποτέλεσαν τους πρώτους Έλληνες βιομηχανικούς εργάτες στη Γερμάνια, εξέδιδαν εφημερίδα τα «ΝΕΑ του Γκαιρλιτς» και συμμετείχαν στην επανάσταση του 1918.

Τόσο το Γκαίρλιτς όσο και το Ζγκόρτελετς αποτελούν την πρώτη μαζική συνάντηση Ελλήνων και
Γερμανών επί γερμανικού εδάφους, αλλά και ένα σημαντικό παράδειγμα συμβίωσης Ευρωπαϊκών λαών υπό δύσκολες συνθήκες, το οποίο τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική, αλλά και η πολωνική πλευρά, επιθυμούν να αναδείξουν.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 8 - 10 Ιουλίου, με την ανέγερση τρίγλωσσου μνημείου στο Ζκόρτσελετς, την δίδυμη πόλη του Γκαίρλιτς, που προέκυψε το 1945 από την απόσχιση των ανατολικών συνοικιών της πόλης και παραχωρήθηκε στην Πολωνία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, ο συγγραφέας του βιβλίου «Έλληνες του Γκαίρλιτς», (η φωτό του εξωφύλλου του βιβλίου είναι η φωτό της ανάρτησης),  Γεράσιμος Αλεξάτος θα δώσει διάλεξη, με θέμα «Η τότε κουλτούρα του καλωσορίσατε και η ζωή των Ελλήνων στην Πόλη».

Η μελέτη του Γεράσιμου Αλεξάτου πάνω στο θέμα του Γκαίρλιτς αποτελεί πολύτιμη βιβλιογραφική συμβολή, αφού μετά από σχεδόν έναν αιώνα δίνει το έναυσμα για μια νηφάλια επαναξιολόγηση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και των προεκτάσεών του στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων :
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016
17:00 / Εσωτερική αυλή του Δημαρχείου του Γκαίρλιτς
- Διάλεξη «Η τότε κουλτούρα του καλωσορίσατε και η ζωή των Ελλήνων στην Πόλη»
Γεράσιμος Αλεξάτος, συγγραφέας του βιβλίου «Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919»
18:30 / Γέφυρα Παλαιάς Πόλης (Altstadtbruke)
- Συμμετοχή των επίτιμων πολιτικών προσώπων στην από κοινού εναρκτήρια εκδήλωση των εορταστικών εκδηλώσεων «Εορτή Παλαιάς Πόλης» (Altstadtfest) Gorlitz και του Jakuby Zgorzelec.
Siegfried Deineke, Αρχιδήμαρχος της πόλης Gorlitz
Rafal Gronicz, Δήμαρχος της πόλης Zgorzelec
19:30 / Εσωτερική αυλή του Δημαρχείου του Γκαίρλιτς
- Προβολή του ντοκιμαντέρ «Έλληνες του Γκαίρλιτς, αναζητώτας τα ίχνη», διάρκειας 26 λεπτών. Κινηματογραφική ταινία του Γιαννη Καραγιαννάκου.
Ο  Καραγιαννάκος θα παρουσιάσει την ταινία αυτοπροσώπως και μετά το πέρας της ταινίας θα απαντήσει σε ερωτήσεις.
20:00 / Εσωτερική αυλή του Δημαρχείου του Γκαίρλιτς
- Ελληνική βραδιά, προσφορά ελληνικών φαγητών και ελληνική μουσική.
Χαιρετιστήριοι λόγοι από επίτιμα πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή: ΓΓΑΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου