Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ο "Μαύρος Σεπτέμβρης" που άλλαξε για πάντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι Σεπτέμβριος του 1972, oι Ολυμπιακοί αγώνες του Μονάχου βρίσκονται στη δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής τους και η Γερμανία έχει αυτή τη φορά σκοπό να διαγράψει  τις μνήμες της στρατοκρατικής εικόνας της Γερμανίας στον πόλεμο και συγκεκριμένα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο οι οποίοι είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον δικτάτορα των Ναζί, Αδόλφο Χίτλερ, για λόγους προπαγάνδας.

Η ασφάλεια σκόπιμα χαλαρή, αφού τίποτα δεν πρέπει να θυμίζει τους Ολυμπιακούς του 1936.
Οι Ισραηλινοί αθλητές που έφτασαν κατέλυσαν σε ένα απομονωμένο σχετικά τμήμα του χωριού, ένα μικρό κτήριο κοντά στην πύλη. Οι Γερμανικές αρχές διαβεβαίωσαν τον αρχηγό της Ισραηλινής αποστολής Λάλκιν ότι θα παρείχαν επιπλέον ασφάλεια στην αποστολή του Ισραήλ. Τα μέτρα μάλλον δε λήφθηκαν ποτέ.
Οι διοργανωτές των Αγώνων είχαν ζητήσει από τον Δυτικογερμανό ψυχολόγο Τζορτζ Σίμπερ να δημιουργήσει 26 σενάρια τρομοκρατίας που θα τους βοηθούσαν στο σχεδιασμό της ασφάλειας. Στην "Κατάσταση 21" προέβλεπε με ακρίβεια την εισβολή ένοπλων Παλαιστινίων στα καταλύματα που διέμενε η αποστολή του Ισραήλ, με σκοπό να σκοτώσουν και να κρατήσουν ομήρους, ώστε να απαιτήσουν την απελευθέρωση των φυλακισμένων τους από το Ισραήλ και να φύγουν από τη Γερμανία με ένα αεροπλάνο, αλλά η «Κατάσταση 21» δεν προετοιμάστηκε ποτέ.


Το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, κομάντο της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης", εισέβαλαν στο Ολυμπιακό χωριό,  έπιασαν έντεκα Ισραηλινούς αθλητές ομήρους για να πετύχουν την απελευθέρωση 200 φυλακισμένων παλαιστινίων. Κατά την εισβολή σκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί αθλητές από τα πυρά των Παλαιστινίων. Έτσι γράφηκε η μελανότερη σελίδα της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Από το Μόναχο ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες και σε ζωντανή παγκόσμια σύνδεση, να κάνει αισθητή την παρουσία του, να προκαλέσει τον αποτροπιασμό στη Δύση και πανηγυρισμούς στον αραβικό κόσμο.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να διακόψει προσωρινά τους Αγώνες, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις από τις γερμανικές αρχές. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ δηλώνει: "Η ειρήνη επλήγη από τις δολοφονίες που διέπραξαν οι τρομοκράτες. Το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου καταδικάζει το έγκλημα. Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αλλά και τους ομήρους, τα αγωνίσματα του απογεύματος θα διακοπούν".
Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε η μεταφορά των Παλαιστινίων τρομοκρατών και των Ισραηλινών σε κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο με στόχο να φύγουν από τη χώρα. .

Το βράδυ, στο αεροδρόμιο του Μονάχου οι τρομοκράτες προσπαθούν να διαφύγουν με τους ομήρους για το Κάιρο και γίνεται μάχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι, έξι από τους οκτώ τρομοκράτες και δύο αστυνομικοί. Οι Ολυμπιακοί αγώνες διακόπτονται για μια ημέρα και συνεχίζονται σε ένα κλίμα φόβου.

Στον απόηχο των γεγονότων οι τρομοκράτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από την απαγωγή ενός αεροπλάνου της Lufthansa. Μετά από αυτό το γεγονός η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μείρ  έδωσε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, στη γνωστή Μοσάντ (Mossad), να ανακαλύψουν πού κρύβονται οι παλαιστίνιοι που έλαβαν μέρος στην επίθεση και να τους δολοφονήσουν.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο άλλαξε για πάντα τους κανόνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΗΓΗ THE TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου