Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου «κοσμούν» το μετρό της Στοκχόλμης, τη μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης μήκους 110 χιλ

Το μετρό της Στοκχόλμης μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο, ούτε το πιο πολυσύχναστο, αλλά είναι σίγουρα είναι το πιο όμορφο μετρό στον κόσμο.

Κάθε διαδρομή με το Tunnelbana είναι μια ασύλληπτη εμπειρία, αφού πρόκειται για μια ατέλειωτη γκαλερί τέχνης (η μεγαλύτερη στον κόσμο) μήκους 110 χιλιομέτρων.


Εκπληκτικά έργα τέχνης κοσμούν τα υπόγεια τοιχώματα των 90 από τους 100 σταθμούς του μετρό, με έργα-μωσαϊκά, γλυπτά, ψηφιδωτά και εγκαταστάσεις - από τουλάχιστον 150 καλλιτέχνες. 

Εκεί, στα τοιχώματα του πιο όμορφου μετρό στον κόσμο υπάρχουν γραμμένοι οι στίχοι του σπουδαίου Ελληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. (Ευχαριστούμε τον ερασιτέχνη φωτογράφο Λάμπρο Τσιαπάλη για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών στο TheTOC).

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία βρίσκεται στον σταθμό Tensta και είναι ένα μέρος του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Γράμμα στον Ζολιό - Κιουρί».

Οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό της Στοκχόλμης δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Σχεδόν κάθε σταθμός έχει τη δική του γκαλερί, ενώ η κατασκευή του άρχισε το 1947. Οι πρώτοι σταθμοί εγκαινιάστηκαν από τον Σουηδό βασιλιά το 1951, ενώ ο τελευταίος άνοιξε το 1994.

Δημοσιεύτηκε : http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.