Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Mε τα πόδια από το Βερολίνο στο Χαλέπι - Κάνουν την αντίστροφη πορεία των προσφύγων

Κρατώντας λευκές σημαίες στα χέρια, περίπου 400 άνθρωποι ξεκίνησαν από τα προάστια του Βερολίνου για να περπατήσουν μέχρι το μαρτυρικό Χαλέπι της Συρίας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του πολέμου.

Η «πορεία των πολιτών για το Χαλέπι», ήταν πρωτοβουλία μιας
Πολωνέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ, μόνιμα εγκατεστημένης στο Βερολίνο, της Άννα Άμποτ. 

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν πάνω από 3,5 μήνες για να καλύψουν τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις.

Η πορεία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Θα καλύπτει καθημερινά 15-20 χιλιόμετρα, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή από εκείνην που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία, την Ελλάδα και την λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων».

«Βαδίζουμε για να ασκήσουμε πίεση» εξηγεί η Άννα Άλμποτ (φωτό) μιλώντας στην εφημερίδα Taz.

«Ο στόχος αυτής της πορείας είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια οι Σύροι πολίτες», πρόσθεσε.

Η 30χρονη δημοσιογράφος, που είναι μητέρα δύο παιδιών, δεν πιστεύει πάντως ότι η πορεία θα φτάσει μέχρι το Χαλέπι. Όπως είπε, το πιθανότερο είναι να σταματήσει στην Τουρκία. Ελπίζει πάντως να κινητοποιήσει το ευρύ κοινό. 

Η Άλμποτ είχε την ιδέα αυτή στα τέλη Νοεμβρίου. «Αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αλλάξει τα πράγματα, αν ένα πλήθος Ευρωπαίων και Δυτικών πήγαινε στο Χαλέπι, θα ερχόσασταν μαζί μου;» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. 

Αφού έλαβε θετική απάντηση αποφάσισε να οργανώσει και να υλοποιήσει την πορεία. «Κάποιοι λένε ότι είναι μια χαζή και αφελής ιδέα. Μπορεί. Μπορεί να μην καταφέρουμε τίποτα, όμως για εμένα χαζό και αφέλες είναι το να μην κάνεις τίποτα και να περιμένεις όλα να αλλάξουν» λέει η Άλμποτ. 

Δημοσιεύτηκε: http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου