Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τουρκία: Οι αλλαγές του συντάγματος που θα θέσει σε ψηφοφορία ο Ερντογκάν

Το δημοψήφισμα που θα προτείνει στον τουρκικό λαό η κυβέρνηση της Τουρκίας και που ενέκρινε σήμερα η Βουλή προβλέπει την αλλαγή του πολιτεύματος στην γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα: 

Ο Πρόεδρος της xώρας θα έχει επιπλέον τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός. Το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται.
Ο Πρόεδρος θα ορίζει τους Υπουργούς χωρίς να είναι αναγκαία η ακρόαση από την Βουλή και να αποφασίζει προσωπικά για τους αναπληρωτές και τα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα πρότασης μομφής σε αναπληρωτή Πρόεδρο ή Υπουργό. Απλά θα δίνεται η δυνατότητα ακρόασης

Ο Πρόεδρος θα μπορεί να είναι και μέλος - αρχηγος κόμματος (σήμερα δεν επιτρέπεται) 

Επίσης, θα μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να θέσει βέτο σε σχέδια νόμου. Προβλέπεται η δυνατότητα να καταργηθεί (ο Πρόεδρος) από την θέση του αλλά ταυτόχρονα διαλύεται και η Βουλή.

Πάντως, διχασμένες είναι οι αναλύσεις για την αλλαγές. Από την μια οι κατακριτές  θεωρούν ότι το σύστημα Ερντγκάν ενισχύεται ακόμη περισσότερο σε ένα τύπου καθεστώς δικτατoρίας από την άλλη όμως υπάρχουν και φωνές που ισχυρίζονται ότι το νέο πολιτειακό σύστημα της Τουρκίας είναι όπως π.χ. των ΗΠΑ η της Γαλλίας και συνεπώς γίνεται πολύ θόρυβος για το τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.