Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Συμπεράσματα 22ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης

Αγαπητή Νεολαία,
Αξιότιμοι Πρόεδροι,
Αγαπητά μέλη των συλλόγων,
Αγαπητοί φίλοι της Ομοσπονδίας μας,

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου 2017, στην πόλη της Φρανκφούρτης, η 22η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίαςτης Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Η
συμμετοχή των νέων ξεπέρασε τους 400 νεολαίους, αριθμός που μας δίνει την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης, ο οποίος αφού καλώς όρισε τους παρευρισκόμενους κάλεσε στην συνέχεια τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Ανέστη Οσιπίδη στο βήμα να απευθύνει χαιρετισμό. Εκ μέρους της Νεολαίας χαιρετισμό απεύθυνε η Συντονίστρια κ.Ιωάννα Μακρίδου.

Την έναρξη των διεργασιών της Συνδιάσκεψης κήρυξε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ o κ. Χρήστος Γαλανίδης με χαιρετισμό και τα λόγια: "Η καρδιά είναι παράξενο πράγμα, όσο την μοιράζεις τόσο μεγαλώνει".

Στα πλαίσια της 22ης συνδιάσκεψης έγινε αναφορά στον αείμνηστο εξέχον μέλος του απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού, του κυρίου Δημήτρη Εμμανουηλίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης υπήρξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Ομοσπονδίας ένας από του αθόρυβος υποστηρικτές και χορηγούς της και ήταν πάντα στο πλευρό της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας όποτε και όπου του ζητήθηκε. Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας αλλά και της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας, το 36ο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2017 στην πόλη του Ludwigshafen θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

Αποδείχθηκε πως η επιλογή της θεματολογίας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για τους νέους μας, οι οποίοι απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο πολύ τους ενδιαφέρει η ιστορία, η παράδοση και οι αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού. Όλοι οι εισηγητές δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό και μετέφεραν στους νέους μας, τις γνώσεις και τις εμπειρίες στα θέματα τα οποία αναπτύξανε.

Τα θέματα των εισηγητών έδωσαν ερεθίσματα για ερωτήσεις και τοποθετήσεις, παρέχοντας στους νέους την ενημέρωση και τη γνώση που χρειάζονται για να δημιουργήσουν νέες δραστηριότητες και συνεργασίες:

Ο κ. Θεόφιλος Γεωργιάδης - Ιδιοκτήτης "Ραγιαν" με θέμα: "Ποντιακή διατροφή χθες και σήμερα"
Ο κ. Αντώνης Παυλιδης - Ιστορικός, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών με θέμα: "τα βασικά χαρακτηριστικά της ποντιακής διαλέκτου και ο αγώνας για την διάσωσή της
Ο κ. Ιωάννης Μαυρίδης - Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα "Σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ποντιακή διάλεκτο
Ο κ. Σεραφείμ Μαρμαρίδης - Μουσικολόγος - παρουσίασε στους νέους συμμετέχοντες "το ρόλο του παρακαθ στην ποντιακή κοινωνία"

Ακολούθησε το καθιερωμένο παρακάθ.
Η δεύτερη μέρα της Συνδιάσκεψης αφιερώθηκε στις δράσεις της νεολαίας και των συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, όπως επίσης σε φιλανθρωπική οργάνωση. Ξεκινώντας με την παρουσίαση της Diakonie Stetten e.V. ο εκπρόσωπος της οργάνωσης παρουσίασε το έργο τους και τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Waiblingen μαζί με την ομάδα "Pontian Eagles" παρουσίασαν τον "Αγώνα μπασκετ" - "Καλάθια αγάπης"

Οι διεργασίες της 22ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης έκλεισαν με την παρουσίαση της ΣΕ Νεολαίας, η οποία παρουσίασε τις μελλοντικές τους δραστηριότητες. Οι νέοι συζήτησαν και κατέθεσαν ποικίλες προτάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από την πρόοδο και το πάθος για δημιουργία.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους νεολαίους που με την δυναμική τους παρουσία, έδωσαν μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας και ομοψυχίας, παραδίνοντας μαθήματα ήθους και δημοκρατίας.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κ. Χρήστο Γαλανίδη που μας τίμησε με την παρουσία του.

Επίσης θελουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γεώργιο Γεωργιάδη - δημοσιογράφο - για την δημοσιογραφική κάλυψη για λογαριασμό της ΕΡΤ3.

Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για της 27 Μαΐου 2017 στο φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ludwigshafen.

Για το Δ.Σ. της ΟΣΕΠΕ
Γραμματέας
Χρήστος Πεχλιβανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.