Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Βαυαρική στήριξη στην ανάδειξη των Φιλίππων - BINTEO

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα προσκυνηματικών περιηγήσεων του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού (ΒΟΤ).ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς

Τη σημασία της ένωσης των
χριστιανικών εκκλησιών, με στόχο την προσφορά αγάπης και στήριξης προς όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τόνισε από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο βοηθός επίσκοπος του Μονάχου, Wolfgang Bischof, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε, μαζί με τη διευθύντρια του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού, Heidi Ritter, μετά την απόφαση που ελήφθη να χαρακτηριστεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς, στο πρόγραμμα προσκυνηματικών περιηγήσεων του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού (ΒΟΤ).

Τον βοηθό επίσκοπο και την κ. Ritter, που ήταν επικεφαλής 20μελούς αποστολής αποτελούμενης από πολίτες και ταξιδιωτικούς πράκτορες από το κρατίδιο της Βαυαρίας, μαζί με την εκπρόσωπο του γενικού προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Anita Englert-Zerbin, υποδέχθηκαν στον ιερό χώρο όπου βαφτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, η Ισαπόστολος Αγία Λυδία, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιος.

Το συγκρότημα του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Κατασκευάστηκε πριν από σαράντα πέντε χρόνια και περιλαμβάνει το ναό- βαπτιστήριο, το υπαίθριο βαπτιστήριο, ένα υπερσύχρονο συνεδριακό κέντρο, αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, βοηθητικούς χώρους για τους επισκέπτες-προσκυνητές και όλα αυτά μέσα σ’ ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον.

Οι δυο ιεράρχες αντάλλαξαν θερμό αδελφικό ασπασμό και εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά, που μέσα στο πλαίσιο της προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού, δίνεται η δυνατότητα μιας πολύ καλής και αποδοτικής συνεργασίας προς όφελος όλων των χριστιανών ανεξαρτήτου δόγματος.

Ο μητροπολίτης και η δήμαρχος συνόδευσαν τον επίσκοπο και τα μέλη της βαυαρικής αποστολής στο υπαίθριο βαπτιστήριο, στην όχθη του Ζυγάκτη ποταμού, όπου σύμφωνα με την παράδοση, εκεί, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, κήρυξε το ευαγγέλιο και βάφτισε την Αγία Λυδία.

Ο Γερμανός επίσκοπος απήγγειλε προσευχή από το βήμα της βάπτισης της Αγίας Λυδίας, διαβάζοντας το «Πιστεύω» και απόσπασμα από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, στο οποίο αναφέρεται η επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου -μετά από όραμα άντρα Μακεδόνα- στο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και από εκεί στους Φιλίππους, ενώ στη συνέχεια παίρνοντας νερό από τις όχθες του Ζυγάκτη, ευλόγησε τους παριστάμενους.

Στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την επίσκεψη στους Φιλίππους και στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, αλλά και για τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε από τον μητροπολίτη Φιλίππων και την δήμαρχο Καβάλας. Υπογράμμισε, ότι ο Απόστολος Παύλος αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των χριστιανών, παρά τις όποιες δογματικές διαφορές τους χωρίζουν και σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψής του, μαζί με τους εκπρόσωπους του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι να προτρέψουν τους Γερμανούς πολίτες να επισκεφθούν τον ιερό χώρο.

Ο βοηθός επίσκοπος Μονάχου, υπογράμμισε ακόμα, ότι σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες, όπως αυτή που διανύουμε, οι χριστιανικές εκκλησίες πρέπει να στείλουν μήνυμα ενότητας και συνεργασίας προς όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και στήριξη. Επίσης, τόνισε ότι η κοινή πίστη όλων των χριστιανών, ανεξάρτητα αν είναι Καθολικοί, Προτεστάντες ή Ορθόδοξοι, αποτελεί ένα δυνατό στοιχείο που πρέπει να στηριχθεί. Μάλιστα σημείωσε, ότι μέσα από τέτοιες επισκέψεις σε ιερούς και ιστορικούς χώρους, όπως είναι οι Φίλιπποι και η Αγία Λυδία, οι χριστιανοί γνωρίζουν τις ρίζες τους.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων ξενάγησε τους επισκέπτες, τόσο στο υπαίθριο βαπτιστήριο, όπου κάθε χρόνο τελούνται βαφτίσεις ενηλίκων που επιθυμούν να ανασπαστούν το Χριστιανισμό, όσο και στον περικαλλή ιερό ναό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, με τα μοναδικής αισθητικής ψηφιδωτά και βιτρό, όπου στο μέσον κυριαρχεί η λιτή μαρμάρινη κολυμπήθρα για τις βαφτίσεις νηπίων. Αναφέρθηκε στην ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη από τον Απόστολο Παύλο, αλλά και στη σπουδαιότητα της χριστιανικής ιστορίας των μνημείων που υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Σημαντική η συμβολή του Hans-Joachim Fuchtel
Πρέπει να τονιστεί ότι η διευθύντρια του ΒΟΤ, κατά την πρόσφατη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ, ανακοίνωσε ότι οι Φίλιπποι θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στους πιο σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς, μετά τη Λούρδη, τον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα, τη Φάτιμα, τη Ρώμη και τους Αγίους Τόπους.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί η συμβολή του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Hans-Joachim Fuchtel, που ήταν καθοριστική για την ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων στη γερμανική τουριστική αγορά. Η συμφωνία αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολύ καλής συνεργασίας, που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στον ίδιο, τη δήμαρχο Καβάλας κι άλλους τοπικούς φορείς.
Σε τηλεγράφημα του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του δημοσιογράφου Andreas Öhler, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης χαιρετίζει τη νέα συνεργασία, μεταξύ του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού και της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «2,2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφτηκαν τον προηγούμενο χρόνο την Ελλάδα. Πρόκειται για αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών, αλλά εμείς θεωρούμε πως μπορεί ν’ αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Η διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη ξεκίνησε από τους Φιλίππους
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται εκτενή αναφορά στη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, μέσω της ιστορικής πόλης των Φιλίππων όπου επισημαίνεται:

«Ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη με αφετηρία τους Φιλίππους. Το 49 μΧ ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του, Σίλας και Τιμόθεος, έφτασαν κατά τη δεύτερη αποστολική περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία. Αρχικά επισκέφτηκαν τη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Από εκεί συνέχισαν με προορισμό την περιώνυμη πόλη των Φιλίππων που ίδρυσε ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος. Εκεί, ο Απόστολος Παύλος βάπτισε σύμφωνα με την παράδοση, μια έμπορο πορφύρας, την Λυδία. Αργότερα, ίδρυσε στο σημείο αυτό την πρώτη χριστιανική κοινότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Έκτοτε οι Φίλιπποι θεωρούνται η πύλη μέσω της οποίας ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Φιλιππησίους είναι ένα σημαντικό βιβλικό κείμενο της Καινής Διαθήκης. Το 2016 ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για την προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία.

Παρά την ιστορική και θρησκευτική τους σημασία, οι Φίλιπποι με τις πρωτοχριστιανικές βασιλικές δεν συγκαταλέγονται ακόμη μεταξύ των κύριων πόλων έλξης τουρισμού. Ομάδες προσκυνητών -συχνά από την Κορέα- επισκέπτονται μεταξύ άλλων την εκκλησία και προσεύχονται στην τοποθεσία της βάπτισης της Αγίας Λυδίας. Ωστόσο οι Φίλιπποι δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη ως χριστιανικός τόπος προσκυνήματος για Ευρωπαίους Καθολικούς προσκυνητές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου