Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Γερμανία: Ρεκόρ αποζημίωσης για τον πρώην Καγκελάριο Helmut Kohl

Ο 4ος τόμος του βιβλίου „Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle“ (κληρονομιά: Τα πρωτόκολλα του Κολ) προερχόταν από συζητήσεις που είχε το 2001 και 2002 ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας με τον συγγραφέα Schwan και αποτελούσαν μέρος της βιογραφίας του.

Ο συγγραφέας απομαγνητοφωνούσε τις συζητήσεις με τον Κολ, αλλά πριν
εκδοθεί ο 4ος τόμος βρέθηκαν σε αντιπαράθεση. Ο συγγραφέας προέβη στην έκδοση του βιβλίου μονομερώς, δημοσιεύοντας πικάντικες αναφορές του πρώην καγκελαρίου για διάφορες προσωπικότητες όπως π.χ. για τη σημερινή Καγκελάριο Μέρκελ και τους πρώην Πρόεδρους της Γερμανίας,  Christian Wulff και Richard von Weizsäcker.

Ο Κολ προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο της Κολωνίας αποφάσισε να του δοθεί 1 εκ. € αποζημίωση ενώ απαγόρευσε τις 116 παραγράφους του βιβλίου καθώς αυτές αποτελούσαν "εμπιστευτικές εκφράσεις του Κολ για άλλους πολιτικούς της δημόσιας ζωής".

Οι συγγραφείς Heribert Schwan και Tilman Jens αλλα και ο εκδοτικός οίκος ήδη δήλωσαν την προσφυγή τους  σε ένσταση της απόφασης,

Ο Καγκελάριος είχε ζητήσει αποζημίωση 5 εκ. €. Αλλά το 1 εκ €  που αποφάσισε το δικαστήριο αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της Γερμανίας, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις της δημόσιας ζωής οι αποζημιώσεις κυμαίνοντας στα 400.000 €.

Πηγή: FAZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.