Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Το πρώτο σοβαρό δείγμα της αυταρχικής διακυβέρνησης Τραμπ

Ο Τραμπ απέπεμψε αιφνιδιαστικά προχθές τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος προΐστατο της έρευνας περί πιθανής επέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και περί επαφών συνεργατών του Τραμπ με τη Μόσχα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον Κόμεϊ, λέγοντάς του ότι συμμερίζεται την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, Τζεφ Σέσιονς, ότι δεν είναι σε θέση να ηγείται αποτελεσματικά του FBI. Ο δε Σέσσιονς διορίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, σε αντικατάσταση της προκατόχου του, η οποία "απολύθηκε" από τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν αρνήθηκε να υποστηρίξει την εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ για τον περιορισμό εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες. Η αποπομπή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τους Δημοκρατικούς κατηγορούν τον Τραμπ ότι με την απόλυση του Κόμεϊ προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της έρευνας 


Υπενθυμίζουμε ότι σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν είχε διατάξει την προσπάθεια απορρύθμισης των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, το οποίο συμπεριλάμβανε την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη διαρροή τους, με στόχο να ευνοηθεί ο Τραμπ.

Η Ρωσία βέβαια, αρνείται τις κατηγορίες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,υποδέχθηκε χθες στον Λευκό Οίκο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ την ώρα που η κυβέρνησή του βρίσκεται σε δίνη επικρίσεων με αιχμή την αιφνιδιαστική αποπομπή του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Ο Λαβρόφ για το θέμα των υπόγειων σχέσεων με τον Τραμπ έκανε λόγο για «ψευδή πληροφόρηση» δηλώνοντας: «Πιστεύω πως οι πολιτικοί ζημιώνουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προσπαθώντας να προσποιηθούν ότι κάποιος ελέγχει την Αμερική από το εξωτερικό». Ωστόσο η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση Λαβρόφ-Τραμπ όπου ο Αμερικανός πρόεδρος σφίγγει το χέρι του Ρώσου πρέσβη Σεργκέι Κισλιάκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διχογνωμίας περί των ρωσικών επαφών με συνεργάτες του Τραμπ. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, αναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Κισλιάκ και αργότερα έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς για τις συζητήσεις που είχαν.

Πάντως, ο Τραμπ είχε προεκλογικά είχε χρησιμοποιήσει τις αποκαλύψεις γύρω από την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, αλλά στην παρούσα φάση η έρευνα το FBI προφανώς τον δυσαρέστησε και αποφάσισε να θυμηθεί την παλιά δουλεία του ως τηλεπαρουσιαστής του παιχνιδιού The Apprentice, με τον νικητή να κερδίζει μια πρόσληψη σε μία από τις επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τον χαμένο να ακούει τη φράση "Απολύεσαι"!

Συντακτική ομάδα ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ με Πηγές από  ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.