Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Γερμανία: Οι εκλογές στο Σλέσβιχ Χόλστάιν δείχνουν .. Μέρκελ στις εθνικές του Σεπτεμβρίου

Μπορεί ο νέος Πρόεδρος του SPD Σούλτς να συσπείρωσε το κόμμα του και να δημιούργησε κλίμα ακόμη και νίκης στις ερχόμενες εθνικές εκλογές στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο αλλά οι σημερινές κρατιδιακές εκλογές (όπως και αυτές πριν λίγες εβδομάδες στο Σάαρλαντ) ήρθαν να βάλουν φρένο στις μεγάλες προσδοκίες.

Δυο ακόμη σημεία μπορεί να παρατηρήσει κανείς από τις δυο τελευταίες εκλογές στα κρατίδια. Η μια η μείωση της επιρροής του εθνικιστικού AfD αλλά και η μείωση των δυνάμεων των πρασίνων που έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις.

Περίπου 2,3 εκ πολίτες ψήφισαν για ομοσπονδιακή Βουλή του Schleswig-Holstein (βόρεια Γερμανία). Για πρώτη φορά ψήφισαν
μάλιστα και νέοι από 16 ετών. 

Το  CDU αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 32,0%, δεύτερο με 27,1% το SPD, με 12,8% αολουθεί το κόμμα των πρασίνων ενώ με 11,5% το κομμα των Φιλελευθέρων ενώ το εθνικιστικό κόμμα AfD κατάφερε με 5,9% να μπει στη Βουλή αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο.

Αύξηση ποσοστών είχε σε σχέση με τις τελευταίες κρατιδιακές εκλογές του 2012 το CDU + 1,2% και το FDP με 3,3%. To ΑFD δεν υπήρχε το 2012 ως κόμμα.
Αντίθετα μείωση των ποσοστών είχε το SPD -3,3% και το κόμμα των πρασίνων -0,4% καθως και το κόμμα της δανικής μειονότητας που έχασε 1,1% αλλά θα μπει με 3,5% στη Βουλή καθώς είναι απαλλαγμένο από το όριο του 3%.
Τις 69 έδρες μοιράζονται τα κόμματα ακολούθως:
20 SPD, 9 Grüne, 3 SSW, 24 CDU, 9 FDP, 4 AfD

Πηγή: Εκλογική επιτροπή κρατιδίου. Επιμέλεια ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.