Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Έρευνα TUI σε 7 χώρες: Η ελληνική νεολαία δηλώνει απογοητευμένη

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το YouGov για λογαριασμό του Ινστιτούτου TUI σε νέους επτά χωρών, ηλικίας 16 έως 26 ετών, δείχνει ότι οι περισσότεροι φοβούνται πως το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για τη γενιά τους, σε σχέση με αυτή των γονιών τους.

Οι Έλληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι, καθώς το 82% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ζωή τους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και θα είναι χειρότερη από αυτή των γονιών τους. Η ελληνική νεολαία δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για το αύριο.


Οι οικονομικές προοπτικές και η προσωπική ευημερία τους, εκτιμούν ότι θα είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι των γονιών τους και στην Ιταλία (58%), τη Βρετανία (58%), τη Γαλλία (55%) και την Ισπανία (54%). Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι δείκτες της οικονομίας έχουν κινηθεί ανοδικά τα τελευταία χρόνια, το 33% των νέων βλέπει με σκεπτικισμό το προσωπικό του επαγγελματικό μέλλον.

Η μοναδική χώρα όπου η νεολαία εμφανίζεται αισιόδοξη είναι η Πολωνία. Οι νέοι σε ποσοστό 47% νιώθουν σίγουροι ότι το αύριο τους επιφυλάσσει μια πολύ καλύτερη ζωή από αυτή των γονιών τους. Η αλήθεια είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων στη χώρα δικαιολογεί αυτή την αισιοδοξία. Οπότε δεν προκαλεί έκπληξη και το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι στην Πολωνία είναι πεπεισμένοι πως η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί την επόμενη διετία σε ποσοστό 55%.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και σε χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας, η πλειοψηφία βλέπει τα επόμενα δύο χρόνια θετικά. Συγκεκριμένα, το 47% των Ισπανών ερωτηθέντων και το 44% των Ιταλών εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση θα γίνει πιο ευνοϊκή μέσα στη διετία που έρχεται. Ανάλογες σκέψεις κάνει και το 48% των Γερμανών. Οι Έλληνες, αντιθέτως, δεν βλέπουν «φως» στην οικονομία. Μόνο το 29% των νέων πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ το 11% ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου