Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ισπανοί και Πορτογάλοι επιστρέφουν μετά την κρίση στις πατρίδες τους

Σε άρθρο των  Steffen Lüdke και Helene Zuber στο Spiegelonline γίνεται αναφορά στην " επιστροφή της χαμένης γενιάς ισπανών και πορτογάλων".

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά -μετά την εκδήλωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ισπανία- που επέστρεψε μεγαλύτερος αριθμός ισπανών στη χώρα από τον αριθμό αυτών που
μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα 88.728 Ισπανοί επέλεξαν την επιστροφή από το εξωτερικό.

Το ίδιο και στη γείτονα Πορτογαλία. Περίπου μισό εκατομμύριο Πορτογάλοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους στη διάρκεια της κρίσης όταν ο πληθυσμός τους είναι μόλις 10 εκ. (ίδια περίπου στοιχεία με Ελλάδα).

Από το 2017 και στην Πορτογαλία ο αριθμός όσων μεταναστεύουν στο εξωτερικό είναι μικρότερος από τον αριθμό όσων επέστρεψαν στη χώρα. Μάλιστα η κυβέρνηση στην Πορτογαλία ψήφισε σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο δίνει φοροαπαλλαγές σε όσους επιστρέψουν και μέχρι 6.500 € υποστήριξη. Όποιος θέλει να ξεκινήσει ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να πάρει δάνειο.

Και οι δυο χώρες ζουν εποχές ανάπτυξης. Η Ισπανία για 5η συνεχόμενη χρονιά. Στην Πορτογαλία υπάρχουν 30.000 ακάλυπτες θέσεις  εργασίας ενώ η ανεργία με 6,5% είναι η χαμηλότερη σε ποσοστά των τελευταίων 15 ετών

Spiegelonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.