Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Handelsblatt: «Η VW αναβάλλει την απόφαση για το εργοστάσιο στην Τουρκία»

Στην ιστοσελίδα της Handelsblatt δημοσιεύεται άρθρο των Martin Murphy και Ozan Demircan με τίτλο «Η VW αναβάλλει την απόφαση για το εργοστάσιο στην Τουρκία» και υπότιτλο «Η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία έχει οικονομικές συνέπειες για έναν γερμανικό όμιλο επιχειρήσεων: Η Volkswagen αναβάλλει την απόφασή της για την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου κοντά στη Σμύρνη».

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο της Volkswagen ασχολούνταν εντατικά κατά τους τελευταίους μήνες με την κατασκευή
ενός νέου εργοστασίου αυτοκινήτων. Γρήγορα κατέστη σαφές ότι το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, κοντά στη Σμύρνη. Η τοποθεσία επελέγη ως σημαντικά φθηνότερη σε σχέση με τις άλλες επιλογές, ενώ προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες πωλήσεων. Ως εκ τούτου, απορρίφθηκαν ως τόποι κατασκευής του εργοστασίου η Βουλγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στον Βορρά της Συρίας, η κατάσταση έχει αλλάξει θεμελιωδώς. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την λήψη οριστικής απόφασης, πληροφορήθηκε η Handelsblatt τη Δευτέρα το βράδυ από κύκλους του ομίλου. Κατά συνέπεια, δεν θα πραγματοποιηθεί προς το παρόν η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Οι μετοχές του μέχρι τώρα διανομέα της VW στην Τουρκία, Dogus Otomotiv, υποχώρησαν κατά 6,5% λίγο μετά τη δημοσίευση της πληροφορίας της Handelsblatt. Εν τω μεταξύ, η μετοχή σήμερα κυμαίνεται στην τιμή των 6,59 Λιρών, περίπου 1% μικρότερη σε σχέση με χθες.

Η Τουρκία υφίσταται επί του παρόντος έντονη κριτική σε διεθνές επίπεδο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε τη Δευτέρα την άμεση παύση της στρατιωτικής επιχείρησης, με την οποία η ηγεσία στην Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες και να απομακρύνει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από τα σύνορα. Αφορμή για την εισβολή ήταν η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Donald Trump  της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Δεδομένου ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν υποστηρίζει τον Trump ως προς αυτό το ζήτημα, οι ΗΠΑ πιθανόν σύντομα να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οι επενδυτές αντέδρασαν με πωλήσεις, και ο δείκτης ISE100 στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έπεσε περισσότερο από 5% ενόψει της απειλής επιβολής κυρώσεων την Δευτέρα. Η τουρκική Λίρα βρίσκεται επίσης υπό πίεση στις αγορές.

Από την οπτική γωνία μιας μεγάλης εταιρείας, όπως η Volkswagen, η οποία θέλει να επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ευρώ, οι συνθήκες αντιμετωπίζονται ως απρόβλεπτες. Εάν τολμούσε τώρα να κάνει επισήμως το βήμα, αυτό θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της. Ως εκ τούτου, από τον όμιλο εκφράζονται με πολλή αυτοσυγκράτηση, όταν ερωτώνται σχετικά. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος, θέτοντας υπόψη το γεγονός ότι η απόφαση για την τοποθεσία βρίσκεται στην τελική της φάση. Περισσότερες λεπτομέρειες η VW δεν θέλησε να δώσει.

Από οικονομικής άποψης, πάντως, η Volkswagen προτίθεται να επιμείνει στην Τουρκία ως τόπο παραγωγής των μοντέλων Passat και Superb. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης της κατασκευής του εργοστασίου, είπαν στην Handelsblatt πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την υπόθεση. Συνεπώς, οι πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung περί του αντιθέτου είναι υπερβολικές.

Μετάφραση: Γραφείο τύπου Ελληνικής Πρεσβείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.