Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Μεγάλη έρευνα της Schell: Τi πιστεύει και τι φοβάται η νεολαία στη Γερμανία

Η έρευνα της Schell "Eine Generation meldet sich zu Wort"  -μια γενιά δηλώνετε να μιλήσει- έχει καθιερωθεί από το 1953. Κάθε 3 έως 5 χρόνια απευθύνεται σε νέους για να διαπιστώσει τις απόψεις τους.

Στη φετινή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.572 νέοι σε ηλικίες 12 έως 25 ετών προκύπτει ότι αν και οι νέοι βλέπουν, στην
πλειοψηφία τους, με αισιοδοξία το μέλλον, υπάρχουν φόβοι με κεντρικό θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Φόβοι
71% των νέων δήλωσε ότι τους φοβίζει η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Στην τελευταία έρευνα το 2015 ο φόβος των νέων εστιαζόταν κυρίως στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Στη φετινή έρευνα το ποσοστό που δήλωσε ότι ανησυχεί από την τρομοκρατία φθάνει το 66%, ενώ το 65% φοβάται την κλιματική αλλαγή και τις επιδράσεις της. 

Η τάση της νεολαίας προς την οικολογία διαπιστώνεται και από τη σύγκριση των ερευνών του 2012 και της φετινής στο ερώτημα αν πρέπει να ζούμε με συνείδηση και σεβασμό προς το περιβάλλον. Ενώ το 2012 το ποσοστό ήταν 60% τώρα συμφωνεί το 71%.

Αξίες
Η φιλία, τα έμπιστα πρόσωπα και μια καλή οικογενειακή ζωή είναι από τις σημαντικές αξίες που προβάλλουν οι νέοι. Αντίθετα χάνει έδαφος η απαίτηση για ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ ζωής και η κάλυψη προσωπικών αναγκών. 

Πολιτική

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική, ενδιαφέρον το οποίο είχε αυξητική τάση από τις αρχές του 2000.  Σε δράσεις συμμετέχουν, κυρίως, όσοι έχουν ήδη πολιτικό ενδιαφέρον και καλή επαγγελματική εκπαίδευση. 

Το 59% των νέων πιστεύει ότι υπάρχει δικαιοσύνη στη Γερμανία. 

Τα 2/3 των νέων δεν νιώθουν ότι εκπροσωπούνται από πολιτικούς, ενώ φαίνεται να έχουν "ανοιχτά αυτιά" σε εθνικιστικά συνθήματα.

Έτσι, η πλειοψηφία 68% (49% ναι + 19% μάλλον ναι) συμμερίζεται την άποψη ότι στη Γερμανία αν ειπωθεί κάτι αρνητικό για τους αλλοδαπούς θεωρείtαι "ρατσιστικό"

Το 53% (30% και 20%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει από τον λαό την αλήθεια

Το 51% (36% και 15%) υιοθετεί την άποψη ότι το κράτος συμπαραστέκεται περισσότερο στους πρόσφυγες από όσο σε Γερμανούς πολίτες που έχουν ανάγκες 

Αντίθετα δεν υιοθετεί την άποψη ότι η Γερμανία θα ήταν σε καλύτερη θέση αν δεν ήταν στην ΕΕ 24% (12% + 12%), ούτε την άποψη ότι η Γερμανία κινδυνεύει να αλλοιωθεί από το Ισλάμ 34% (19% + 15%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.