Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κάπνισμα και "κορωναϊός". Άρθρο του καθηγητή πνευμονολογίας Michael Pfeifer

Το κάπνισμα είναι γενικά ανθυγιεινό - αλλά αυξάνει τον κίνδυνο από τον κορωναϊό και της νόσου Covid-19; Ναι, απαντάει ο καθηγητής Michael Pfeifer, Πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας. "Ακόμη και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά  στοιχεία για μια οριστική αξιολόγηση" αναφέρει με άρθρο του στην Süddeutsche Zeitung (09.03.2020).

Αν και δεν είναι ακόμη απολύτως
σαφές εάν από το κάπνισμα αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό, υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό.
"Οι καπνιστές είναι γενικά σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ιικών λοιμώξεων", λέει ο ειδικός και αυτό γιατί " το κάπνισμα περιορίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρογχικού συστήματος. Οι ιοί έχουν συνεπώς ένα πιο εύκολο "παιχνίδι", κάτι που γνωρίζουμε από την καθημερινή κλινική πρακτική. Επισημαίνω όμως ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα στην παρίπτωση του Κοροναϊό».

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της νόσου. "Έχουμε σχετικά ξεκάθαρα δεδομένα από το Wuhan", δήλωσε ο Pfeifer. "Δίνουν τουλάχιστον ένδειξη ότι ο κίνδυνος σοβαρής πορείας της νόσου με πραγματική πνευμονία είναι σημαντικά υψηλότερος".

Αξίζει όμως να σταματήσει το κάπνισμα εξαιτίας αυτού; Πρώτον, πάντα αξίζει τον κόπο ανεξάρτητα από τον κορονωιό. Αλλά , σύμφωνα με τον Pfeifer, ένα τέτοιο βήμα δηλαδή διακοπή καπνισματος θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα: "Είναι εφικτό να επηρεάσετε τον κίνδυνο ασθένειας και την πορεία της νόσου ακόμα καιαν σταματήσει κάποιος και τώρα το κάπνισμα. Πάντα έχει διαφορά αν κάποιος είναι ενργός καπνιστής ή πρώην καπνιστής. "

 Ο καθηγητής Michael Pfeifer είναι Πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας και Επικεφαλής της Πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Regensburg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.