Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Γερμανία: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον ιό. Τι δείχνουν δυο έρευνες

Οι Γερμανοί αλλάζουν στάση μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης σύμφωνα με έρευνα του Spiegel που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου και στην οποία συμμετείχαν 10.010 άτομα. (Το στατιστικό λάθος βρίσκεται στο 2,5%)

Βελτιώθηκε η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού από την
Κυβέρνηση αλλά και το ποσοστό όσων τα θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά.
Ενώ πριν δυο εβδομάδες το 48% θεωρούσε ότι τα προστατευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν λίγα και δεν δήλωναν ικανοποιημένοι με αυτό στη νέα δημοσκόπηση - και μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων - το ποσοστό έπεσε στο 29,1%. 
Αντίστοιχα το ποσοστό που δηλώνει ότι συμφωνεί με τα μέτρα είναι 56,3% (από 42% την προηγούμενη εβδομάδα). Υπερβολικά θεωρεί τα μέτρα το 14,6% (από 11%).

Τι θα ψηφίζατε αν την Κυρικαή είχαμε εκλογές (απάντησαν (12.344) και πάλι για το ίδιο χρονικό διάστημα (26 Μαρτίου και 2 Απριλίου).

CDU/CSU συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία των τελευταίων εβδομάδων και φθάνουν στο 37%, ποσοστό που είχαν τελευταία φορά στην προεκλογική περίοδο των τελευταίων εθνικών εκλογών το 2017 (στην εταιρεία Civey που έχει αναλάβει τις δημοσκοπήσεις για το Spiegel).

Το κόμμα των πρασίνων αντίθετα συνεχίζει την καθοδική του πορεία και έπεσε στο 18% (το χειρότερο αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάιο). Το SPD μένει σταθερό στο 16%.

Forsa Institut
Σε έρευνα του Forsa για λογαριασμό του RTL και NTV που είχε δημοσιευτεί πριν 2 ημέρες το 88% δήλωνε υπέρ της διατήρησης των μέτρων για τουλάχιστον ακόμη 3 εβδομάδες με τους νέους σε ηλικίες 18 έως 29 ετών να το ζητάει το 95%.

Πιο αυστηρά μέτρα ;
Στο ερώτημα αν είστε υπέρ για ακόμη πιό αυστηρά μέτρα το 55% δήλωσε ναι, ενώ διαφωνεί το 42%.
Το 80% δεν θα είχε θέμα να μειωθεί η περιφερειακή εξουσία των κρατιδίων και να πάρει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση  περισσότερες εξουσίες.

Στοιχεία κινητού ;
62% θα έδινε στοιχεία π.χ. του κινητού τους αν μπορούσε να βοηθηθεί η αντιμετώπιση του ιού.
Θετικά στην ερώτηση αυτή απάντησαν κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες. Συγκεκριμένα σε ηλικίες άνω των 60 το ποσοστό που θα συμφωνούσε να δώσει προσωπικά στοιχεία είναι 74%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.