Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Σχόλιο: Βιάστηκε η Γερμανία με την χαλάρωση των μέτρων ;

Σχόλιο Δορυφόρου:

Η ανησυχία της Μέρκελ και του Christian Drosten για την ανεξέλεγκτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα κρατίδια και η βδομάδα του Söder

H Mέρκελ το πρωί της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Προεδρείου του CDU φέρεται - σύμφωνα με τα ΜΜΕ - να ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη με την διαφοροποίηση των κρατιδίων στα
περιοριστικά μέτρα. Το απόγευμα δεν άφησε περιθώρια να αμφισβητηθούν τα δημοσιεύματα. "Είναι παραπλανητικός" ο ιός τόνισε έντονα.

Λίγη ώρα αργότερα ο επικεφαλής ιολόγος εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Christian Drosten διευθυντής του Ινστιτούτου Charité στο Βερολίνο τόνιζε τον κίνδυνο ενός νέου κύματος κρουσμάτων. 

Ο μεγάλος φόβος πολλών είναι το τι θα δείξουν οι αριθμοί των κρουσμάτων σε δυο βδομάδες δηλαδή μετά την άρση περιοριστικών μέτρων και το πόσα κρούσματα από αυτά θα είναι σοβαρά.
Τα περισσότερα κράτη επιλέγουν πλέον το δρόμο της χαλάρωσης ενώ τρέχουν σε υψηλό αριθμό τα νέα κρούσματα. Υπάρχουν δυο λόγοι γι αυτό. Ο ένας είναι ο οικονομικός. Να περιοριστεί η οικονομική ζημιά και να επαναλειτουργήσει η οικονομία. Ο δεύτερος λόγος είναι η πίστη ότι θα διαχειριστούν την κατάσταση κάτι που δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν θάνατοι, αλλά ότι το σύστημα υγείας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Ακόμη πολλά άτομα έχουν γίνει ανθεκτικά στον ιό- και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό (αν και δεν έχει καταλήξει η επιστήμη ακόμη σ αυτό) στοιχείο που ίσως ενισχύει τις φωνές για γρήγορη επιστροφή στην "κανονικότητα".

Αντίθετα η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί άλλο δρόμο. Αυτό του μηδενισμού των νέων κρουσμάτων πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τι θα γίνει όμως στη Γερμανία αν στις δυο εβδομάδες ο περίφημος αριθμός "R" (αριθμός αναπαραγωγής) του ιού αυξηθεί. Θα αποφασιστούν πάλι από την αρχή περιοριστικά μέτρα; Ήδη όπως ανακοινώθηκε σήμερα έχει αυξηθεί από 0,7 το Σάββατο σε 0,9%

Όλα αυτά αφήνουν την αίσθηση ότι υπό την πίεση της οικονομίας η Γερμανία βιάστηκε κατά μια εβδομάδα τουλάχιστον. Μια εβδομάδα που θα μπορούσε να πέσει και άλλο η καμπύλη των κρουσμάτων. Μια εβδομάδα που την "κέρδισε" ίσως η Βαυαρία με την παράταση. Η Βαυαρία που θα βρίσκεται με δυο πλεονεκτήματα την άλλη Δευτέρα. Το ένα ότι θα έχει λογικά μειώσει και άλλο τα κρούσματα και το άλλο ότι θα ξέρει την τάση που θα διαμορφώνεται στα άλλα κρατίδια 7 μέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και θα μπορεί να πάρει αποφάσεις / να προλάβει ίσως αποφάσεις.

Εμείς ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε το καλύτερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.