Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Τι ισχύει για ενοικιαστές, ιδιοκτήτες κατοικιών και αστέγους

Οι ρυθμίσεις για ενοικιαστές, ιδιοκτήτες κατοικιών, αστέγους και πληρωμές αγαθών όπως νερό, ρεύμα κ.α.)

Όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα
Αν οι ενοικιαστές μεταξύ 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου δεν μπορούν, λόγω επιπτώσεων που έχουν προκληθεί στο εισόδημά τους από τον ιό, να
πληρώσουν ενοίκιο τότε δεν επιτρέπεται από τους ιδιοκτήτες να τους καταγγείλουν το συμβόλαιο. Πρέπει όμως να πληρωθεί το ενοίκιο αργότερο έως 30 Ιουνίου 2022 και το ποσό θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 4%.
Πρέπει να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης ότι δεν θα πληρωθεί το ενοίκιο και μάλιστα να αποδειχτεί ότι υπάρχει οικονομικά πρόβλημα (υπάρχουν νομικοί που υποστηρίζουν ότι αρκεί μια ενημέρωση π.χ. ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Belefeld Markus Artz σε συνέντευξή του στο Spiegel στις 27.03.2020, ο οποίος προτείνει μια επιστολή και διάλογο). 

Για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κατοικιών 
Στον ίδιο νόμο ορίζεται ότι ιδιοκτήτες μπορούν να σταματήσουν για το τρίμηνο 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου να πληρώνουν τις δόσεις στις τράπεζες χωρίς επιπτώσεις (δεν θα μπορεί η τράπεζα να καταγγείλει τη συμφωνία δανείου). Ο νόμος έχει αναφορά κυρίως σε ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ρυθμίσεις για πληρωμές βασικών αγαθών
Βασικές ανάγκες της καθημερινότητας όπως ρεύμα, θέρμανση, νερό και τηλέφωνο δεν μπορούν να διακοπούν εάν δεν έχει πληρωθεί ο λογαριασμός του μέσα στο τρίμηνο. Η ρύθμιση αυτή ισχύει τόσο για ιδιώτες όσες και για μικρές επιχειρήσεις. Από την ρύθμιση αυτή μπορύν να επωφεληθούν μόνο όσοι δεν μπορούν λόγω της κατάστασης που επικρατεί να έχουν έσοδα για να καλύψουν βασικές δαπάνες  διαβίωσης.

Άστεγοι 
Το θέμα αφορά κατά κανόνα την τοπική αυτοδιοίκηση 
Μερικές πόλεις έχουν ήδη αντιδράσει και έχουν επεκτείνει τις δομές στέγασης π.χ. Βερολίνο, Flensburg . Διάφορα κρατίδια όμως ζήτησαν από τους δικαστικούς κλητήρες να διακόψουν τυχόν εντολές έξωσης που είχαν προηγηθεί της κρίσης με τον κορωνοιό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.