Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Μόναχο: Ο πύργος της Ο2 και η κόντρα για το ύψος των κτίριων

Στη σειρά δημοσιευμάτων μας "γνωρίζατε ότι στο Μόναχο ..." σήμερα ο πύργος της Ο2 και η αντιπαράθεση για το ύψος των κτιρίων στην πόλη που οδήγησε σε δημοψήφισμα

Ο πύργος της Ο2 στο Μόναχο είναι ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης στο Μόναχο και το τρίτο μεγαλύτερο κτίριο μετά τον Ολυμπιακό Πύργο και τον δυτικό θερμοηλεκτρικό σταθμό του Δήμου.

Ύψος του κτιρίου 146 μ με 38 ορόφους

Από 1η Ιουνίου 2018 είναι τα κεντρικά γραφεία της Telefónica Deutschland και εργάζονται σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρείας πάνω από 2.400 εργαζόμενοι 

19.000 λαμπτήρες LED φωτίζουν κάθε νύχτα το
κτίριο.

Η γυάλινη πρόσοψη είναι τρεις φορές όπως ο αγωνιστικός χώρος της Allianz-Arena
Το O2 Tower ist dreimal so hoch wie der schiefe Turm von Pisa.

Τα δυο λογότυπα της εταιρείας έχουν 9,08 μ ύψος, 8,83 μ πλάτος και ζυγίζει 500 κιλά το καθένα.
Ένα ζευγάρι γεράκια φωλιάζουν στην οροφή του Πύργου Ο2.

Το πολυώροφο κτίριο των 50.200 τετραγωνικών μέτρων πλαισιώνεται από τέσσερα επταόροφα κτίρια που ονομάζονται "πανεπιστημιουπόλεις" (το καθένα περίπου 8,525 m²), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με διαφανή στέγη. Σε ένα από αυτά στεγάζει 139 διαμερίσματα.

Η κατασκευή αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική στην πόλη. Με το απλό κυβοειδές σχήμα του θεωρöhuhke ως αντιαισθητικός. Συγκεκριμένα, υπάρχει κριτική ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί από το Παλάτι Nymphenburg και το Dachau Schloßberg. Το Uptown Munich ήταν πιθανότατα ένα από τα κύρια κίνητρα για τις προσπάθειες της πρωτοβουλίας - Το Μόναχο μας - από τον τότε δήμαρχο Georg Kronawitter, ο οποίος κατάφερε να εμποδίσει την κατασκευή περαιτέρω κτιρίων αυτού του ύψους στο Μόναχο μέσω δημοψηφίσματος (50,8% υπερψήφιση).

Αν και το δημοψήφισμα ήταν δεσμευτικό για ένα χρόνο από τότε η Frauenkriche με 98,57 μ ύψος αποτελούν το όριο. Ο επόμενος Δήμαρχος Christian Ude είχε εκφραστεί υπέρ της κατασκευής αλλά εκτός περιφερειακού (Mittlerer Ring). Όμως οι υποψήφιοι επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν σε μεγάλες κατασκευές καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος ενστάσεων.

Πηγή: O2, Muenchen Stadt, architektur muenchen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.