Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΓΓ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Κρήτη μου όμορφο νησί, που ‘γραψες Ιστορία,

Δίχως στρατό πολέμησες μιαν αυτοκρατορία!

Τση Κρήτης τ’ Άγια Χώματα, όπου κι ανέν τα σκάψεις,

Αίμα παλικαριών θα βρεις, κόκκαλα θα ξεθάψεις…»

Η συγκλονιστική Μάχη της Κρήτης
αποκαλύπτει τη φρίκη του πολέμου, αλλά και τον ηρωισμό των συμπατριωτών μας, ακόμα και των αμάχων Κρητικών, που αντιστάθηκαν με κάθε μέσο απ’ άκρη σ’ άκρη της λεβεντογέννας μεγαλονήσου μας.

Ο εχθρός τα είχε προβλέψει όλα εκτός από την αγωνιστικότητα των Κρητών και την αυτοθυσία που ήταν σε θέση να επιδείξουν. Επρόκειτο για την πρώτη απόπειρα παγκοσμίως να καταληφθεί ένας τόπος μόνο από αέρος, όμως παράλληλα με αυτήν, εκτυλίχθηκε και μια ακόμα δραματική μάχη: η σύγκρουση ενός απείρως μικρότερου σε αριθμό και μέσα λαού με την υπερδύναμη της εποχής. Όλα είχαν προβλεφθεί από τον εχθρό, εκτός από το παράδειγμα των 300 του Λεωνίδα που οι ήρωες της Μάχης της Κρήτης κράτησαν ζωντανό μέσα τους. Στο πλάι τους και οι σύμμαχοι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα κρητικά χώματα.

Η Κρήτη βγήκε νικήτρια γιατί αφύπνισε όλη την οικουμένη με την άνιση πάλη της για ελευθερία και δικαιοσύνη. Υπήρξε καθολική σχεδόν η συμμετοχή των Κρητών σε αυτή τη μάχη. Υποκλινόμαστε ταπεινά μπροστά στον πατριωτισμό των ηρώων μας, μπροστά στο δικό τους ολοκαύτωμα και στο απέραντο νεκροταφείο που δημιούργησαν οι τάφοι των αμάχων, των εκτελεσθέντων, των Ελλήνων και συμμάχων στρατιωτών, αλλά και των στρατιωτών του Άξονα.
Μόνο δύο υποσχέσεις μπορούμε να δώσουμε οι Έλληνες όλης της Γης: οι ήρωές μας θα μείνουν για πάντα ζωντανοί στη μνήμη μας και θα καταβάλλουμε πάντα κάθε προσπάθεια ώστε να μην γεννηθεί ποτέ ξανά μια τέτοια φρίκη.
Ως Κρητικός θα αισθάνομαι πάντα υπερήφανος για την Κρήτη μας.

Ομότ. Καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης
Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.