Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ελλάδα: H λίστα των 20 χωρών που θα έρχονται χωρίς καραντίνα

Η "λευκή" λίστα

Στα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύτηκε η λίστα που έχει στα χέρια της η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας και στην οποία έχουν καταγραφεί 20 χώρες που έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. 

Πρόκειται για την Γερμανία, την
Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία.

Στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το "πράσινο φως" τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες. "Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Βαδίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, την ανάγκη του ελέγχου, συμπτωματικού τουρίστα, την ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του – εξαιρετικά δύσκολο θέμα" τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Με ποιες χώρες υπάρχουν δυσκολίες

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχουν όμως και χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο "κόκκινο" όπως η Βρετανία που δύσκολα φέτος το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τα νησιά του Ιονίου και την Ρόδο όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Μπορεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η εικόνα για την πορεία της νόσου είναι ακόμα ιδιαιτέρως ρευστή. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία που η καμπύλη του Κορονοϊού δεν έχει ακόμα φθίνουσα πορεία. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2016-2018, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχονταν από αυτές τις έξι χώρες που αντιστοιχούσαν στο 36,4% των αφίξεων και στο 51,5% των εισπράξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.