Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Σχόλιο: Η αντιφατική βουλιμία της Άγκυρας

Του Σταύρου Σταθουλόπουλου


Ως γνωστόν, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ· εξ ου και ο εικονιζόμενος χάρτης της με το οριοθετημένο εύρος των δικών της σχετικών απαιτήσεων.

Κανονικά όμως θα έπρεπε, εάν θα ήθελε να μην αυτοαναιρείται ως προς τον παραπάνω ισχυρισμό της, να επεκτείνει την κόκκινη γραμμή της μέχρι την ...μέση του Αιγαίου.


Όμως, προφανώς, φοβήθηκε ότι, με την επέκταση αυτή, θα έκανε πλέον εντελώς καταγέλαστη την επεκτατική βουλιμία της. Γιατί ακόμη και η Λιβύη δεν είχε αμφισβητήσει - κατά τις σχετικές συνομιλίες με την χώρα μας (2007-2010) - ότι η Κρήτη δικαιούται υφαλοκρηπίδας* κι ούτε, βέβαια, είχε ζητήσει να χαράξουμε την γραμμή στην μέση της απόστασης Ντέρνας-...Καλαμάτας!

*(Eίχε μόνο ζητήσει - πράγμα αρκετά λογικό - να είναι περιορισμένη, κατά την ελληνολιβυκή χάραξη, η επιρροή της Γαύδου και των Στροφάδων)

O Σταύρος Σταθουλόπουλος είχε διατελέσει Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία όσο και του αντίστοιχου γραφείου τύπου της Ελλάδας στην Άγκυρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.