Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ταυτοποιήθηκε ύποπτος για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν

Σε έναν 43χρονο Γερμανό κρατούμενο που ταξίδεψε στην Πορτογαλία με βανάκι, την εποχή που εξαφανίστηκε η μικρή Μαντλίν, έχουν εστιάσει οι έρευνες της Σκότλαντ Γιάρντ.

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί πως βρισκόταν στην περιοχή όπου η Μαντλίν και η οικογένειά της έκαναν διακοπές τον Μάιο του 2007, όπως αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύποπτος άνδρας έκανε μεταβίβαση το βαν σε ένα άλλο όνομα την επόμενη ημέρα της εξαφάνισης του παιδιού.

Οι Αρχές κάνουν έκκληση για πληροφορίες για το βαν του υπόπτου και ένα άλλο όχημα που είχε, μια Τζάγκουαρ.


Ο 43χρονος βρίσκεται σε φυλακή στη Γερμανία για μην σχετιζόμενο περιστατικό ενώ είχε και προηγούμενες καταδίκες.

Η Σκότλαντ Γιαρντ βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές Αρχές για τον ύποπτο. 
Το χρονικό της εξαφάνισης 
Η 3χρονη –τότε- Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007 όσο βρισκόταν για διακοπές στην Πράια Ντε Λουζ, της Πορτογαλίας, μαζί με τους γονείς και τα δυο μικρότερα αδέρφια της. 

Όπως είχε γνωστό στο παρελθόν από την οικογένεια, η Μαντλίν και τα δίδυμα αδέρφια της έπεσαν για ύπνο στις 8.30 το βράδυ, ενώ οι γονείς της μαζί με τους οικογενειακούς φίλους πήγαν για φαγητό σε ένα εστιατόριο 50 μέτρα μακριά από το δωμάτιο. Κάποια στιγμή, η μητέρα της πήγε να ελέγξει τα παιδιά και είδε, ότι η Μαντλίν έλειπε...

Τις επόμενες εβδομάδες, και ιδιαίτερα μετά την παρερμηνεία μιας γενετικής ανάλυσης DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε να πιστεύει ότι η Μαντλίν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα, και ότι οι γονείς της το είχαν συγκαλύψει. Οι ΜακΚαν χαρακτηρίστηκαν ως arguido (ύποπτοι) τον Σεπτέμβριο του 2007, κατηγορία η οποία άρθηκε όταν η Γενική Εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οι γονείς συνέχισαν την έρευνα προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ, μέχρι η Σκότλαντ Γιαρντ να ανοίξει τη δική της έρευνα (Επιχείρηση Grange) το 2011. Ο ανώτατος αξιωματικός που ερευνούσε την υπόθεση ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε την εξαφάνιση ως "μια εγκληματική πράξη από έναν άγνωστο", πιθανόν μια προσχεδιασμένη απαγωγή, ή ληστεία που πήγε στραβά. Το 2013, η Σκότλαντ Γιάρντ κυκλοφόρησε εικόνες ατόμων που ήθελε να εντοπίσει, συμπεριλαμβανομένης μιας ενός άνδρα που εθεάθη να μεταφέρει ένα παιδί προς την παραλία εκείνο το βράδυ.

Κατόπιν αυτού, η πορτογαλική αστυνομία ξεκίνησε ξανά την έρευνά της. Η Επιχείρηση Grange έμεινε πίσω το 2015, αλλά οι εναπομείναντες ντετέκτιβ συνέχισαν να ακολουθούν ένα μικρό αριθμό στοιχείων που περιγράφηκαν τον Απρίλιο του 2017 ως σημαντικά.

Η εξαφάνιση προσέλκυσε σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον, με την δημοσιογραφική κάλυψη στο Ηνωμένο Βασίλειο να θυμίζει το θάνατο της Νταϊάνα το 1997. Οι ΜακΚαν δέχτηκαν υπερβολικό έλεγχο και αβάσιμους ισχυρισμούς περί εμπλοκής στο θάνατο της κόρης τους, ιδιαίτερα στον κίτρινο τύπο και το Twitter. Tο 2008 έλαβαν αποζημιώσεις και επίσημη απολογία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Express Newspapers, και το 2011 κατέθεσαν σε μια δημόσια δικαστική εξέταση σχετικά με παραπτώματα του Βρετανικού τύπου, υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία για αυστηρότερο έλεγχο του Τύπου.Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει εκατοντάδες θεωρίες και αναφορές ότι η Μαντλίν έχει δώσει σημάδια ζωής σε διάφορες χώρες. Κάθε έρευνα ήταν επίπονη, αγωνιώδης, όμως η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Δεν υπήρξαν αρκετά στοιχεία.

Υπήρχαν αναφορές ότι έφυγε από τη Πορτογαλία, την είχαν δει σε άλλες χώρες της Ευρώπης ακόμα και ότι είχε πουληθεί εγκληματική οργάνωση.

Οι Αρχές έχουν εξετάσει περισσότερα από 60 άτομα, ενώ παγκοσμίως έχουν γίνει τουλάχιστον 8.685 αναφορές για την υπόθεση της.

Πηγή: ARD, CNN, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.