Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Γερμανία: Αποφασίστηκε η "βασική σύνταξη" (Grundrente). Ποιους αφορά

Η βασική σύνταξη "Grundrente" αποτέλεσε για μήνες πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης. Σήμερα ψηφίστηκε στην Ομοσπονδιακή Βουλή. 

Η βασική σύνταξη θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2021. Η διαδικασία πληρωμής μπορεί να κρατήσει έως το τέλος του 2022 αλλά οι δικαιούχοι θα λάβουν το επιπλέον επίδομα αναδρομικά από 1η
Ιανουαρίου 2021 .

Το σκεπτικό του νόμου
Υπάρχουν συνταξιούχοι (κυρίως γυναίκες) που έχουν εργαστεί πάνω από 33 χρόνια. αλλά η σύνταξη γήρατος δεν αρκεί για να ζήσουν. Το σύνολο τυο επιδόματος θα το λαμβάνουν συνταξιούχοι με τουλάχιστον 35 χρόνια εργάσιμα.
Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι και οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα της βασικής σύνταξης. (70% θα είναι γυναίκες)

Το επίδομα αφορά συνταξιούχους που έχουν τουλάχιστον 33 εργάσιμα χρόνια, δηλαδή έχουν εισφορές στα ταμεία συντάξεως. Στα χρόνια συνυπολογίζονται χρόνια όπως γονική άδεια π.χ. Erziehungszeiten, καθώς και χρόνος ασθενείας.

Στα 35 εργάσιμα χρόνια ο συνταξιούχος θα λαμβάνει όλο το ποσό του επιδόματος με την προϋπόθεση ότι το συνολικό εισόδημά του δεν θα υπερβαίνει τα 1.250 € (1.950 € για ζευγάρια).

Το επίδομα δεν αφορά όμως συνταξιούχους με εισοδήματα από Minijobs. 

Ο υπολογισμός
Ο υπολογισμός των δικαιούχων θα γίνεται συνυπολογίζοντας την συνεισφορά στα κοινωνικά ταμεία και συγκεκριμένα θα υπολογίζονται τα ποσαά των εισφορών κάτω από το 80% αλλά πάνω από το 30% του γενικού μέσου όρου των εισφορών των εργαζομένων συνολικά.

Παράδειγμα
Ενδεικτικό παράδειγμα (ZDF) 
Μια κομμώτρια με 39 εργάσιμα χρόνια και εισόδημα 60% του μέσου όρου δικαιούται 746 € σύνταξη και θα λάβει 195 € επίδομα 

Στο νόμο προβλέπεται ακόμη ότι 650 υπάλληλοι θα εξετάζουν τυχόν έσοδα στο εξωτερικό  των συνταξιούχων που θα λαμβάνουν τη βασική σύνταξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.