Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Γερμανία: Πόσο κοστίζει η παραμονή σε οίκο ευγηρίας

Σε όσους είναι ασφαλισμένοι στην ειδική ασφάλεια περίθαλψης (Pflegeversicherung) "επιδοτείται" η παραμονή τους σε οίκο ευγηρίας (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων 
/ γηροκομείο) με έως 75% του κόστους ανάλογα με το βαθμό της ανάγκης περίθαλψης (Pflege grad).

Τι σημαίνει όμως αυτό οικονομικά για όσους διαβιούν -και τις οικογένειές τους- σε οίκους ευγηρίας;

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της ομοσπονδίας συμπληρωματικών ταμείων ασφάλισης vdek και με στοιχεία από 1η Ιουλίου 2.020 ο μέσος όρος του συνολικού κόστους που πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο πολίτης σ οίκο ευγηρίας είναι 2.015 € (αύξηση κατά 124 € σε σχέση με το 2019).

Το μεγαλύτερο κόστος έχουν οι οίκοι ευγηρίας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με μέσο όρο 2.405 €. Αντίθετα το χαμηλότερο κόστος επιβαρύνεται ο πολίτης στο κρατίδιο της Σαξονίας - Ανχαλντ με μέσο όρο 1.436 €.

Η ιδία συμμετοχή αποκλειστικά και μόνο σε επίπεδο περίθαλψης (δηλ εκτός διαμονής και άλλων λειτουργικών εξόδων) αυξήθηκε παγγερμανικά κατά μέσο όρο στα 786 €, από 693 € που ήταν το 2019.

Στην κατηγορία αυτή η Βάδη Βυρτεμβέργη με μέσο όρο 1.062 € έχει την μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ακολουθούν το Βερολίνο και η Βαυαρία.

Και αν δεν αρκεί η σύνταξη ;
Τότε έχουν σειρά τα περουσιακά στοιχεία και αν δεν υπάρχουν ή δεν αρκούν τότε αναλαμβάνουν οι δημοτικές/κοινοτικές υπηρεσίες.

Πότε πρέπει να πληρώσουν τα παιδιά
Μόνο όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημα (όχι μόνο ο μισθός) του παιδιού ξεπερνάει τις 100.000 € (μεικτά). Στην περίπτωση αυτή πρέπει να διευκρινιστεί ότι αφορά το εισόδημα μόνο του παιδιού του οποίου ο γονέας βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας δηλ. δεν υπολογίζεται το εισόδημα του/της συζύγου.

Επιμέλεια: www.doryforos.org
Πηγή: Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.