Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

DPA: «Γερμανικές εξαγωγές στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ύψους δισ €»

φωτο αρχείου

Το τηλεγράφημα του DPA αναφέρει:

//Από το 2004 και μετά, η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία έχει εξάγει στην Τουρκία πολεμικά πλοία ή ανταλλακτικά αξίας 1,5 δις Ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας σε επερώτηση της ειδικής του Die Linke σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Sevim Dagdelen, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του DPA.

Τέτοιου είδους παραδόσεις όπλων έχουν στο μεταξύ γίνει εξαιρετικά αμφιλεγόμενες λόγω της διαμάχης μεταξύ των εταίρων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμποδίσει την εξαγωγή μόνον εκείνων των όπλων στην Τουρκία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία. Τα εμπορεύματα όμως για τον «ναυτιλιακό τομέα» συνεχίζουν να εγκρίνονται και να εξάγονται.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Ελλάδας, εταίρου στην ΕΕ, ζήτησε από τη Γερμανία να επεκτείνει την απαγόρευση εξαγωγών και στα πολεμικά πλοία. Αυτή αφορά ιδιαίτερα την κατασκευή έξι υποβρυχίων του τύπου 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την ουσιαστική συμμετοχή της ThyssenKrupp Marine Systems.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε ήδη εγκρίνει την παράδοση των εξαρτημάτων το 2009. Τώρα το σχέδιο για την κατασκευή των υποβρυχίων αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική λόγω της κλιμακούμενης σύγκρουσης στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα κατηγορεί τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία ότι πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα διαψεύδει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα ύδατα ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Το Die Linke ζητά γενική απαγόρευση εξαγωγών για την Τουρκία λόγω της αντιδικίας. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θέλει να εξοπλίζει περαιτέρω τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και έτσι να διχάζει την Ευρώπη ή αν επιτέλους θα επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία με ένα γενικό εμπάργκο όπλων, δήλωσε η Dagdelen.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.