Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ARD«Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό - Η έξυπνη κίνηση-ματ της Merkel»

«Την τελευταία στιγμή η Merkel κατάφερε να αποτρέψει το πλήρες αδιέξοδο στην ΕΕ. Και οφείλεται κυρίως στην Καγκελάριο το γεγονός ότι είναι δυνατόν να εκταμιευθεί από τώρα η επειγόντως αναγκαία βοήθεια για τον κορωνοϊό»

Το σχόλιο του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Ralph Sina αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Είναι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην εποχή της Merkel και με Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Και είναι η μαεστρική Σύνοδος Κορυφής της Angela Merkel. Γιατί η Καγκελάριος κατόρθωσε να αποτρέψει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το αδιέξοδο και το πλήγμα για την Ένωση στο πλαίσιο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της ΕΕ.

Δεν θα ήταν μόνο οι χρηματοπιστωτικές αγορές που θα είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ, εάν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban είχε επικρατήσει με την πολιτική αποκλεισμού του προϋπολογισμού. Κυρίως τα μέλη της ΕΕ που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, θα διαμαρτύρονταν έντονα.

Οι αντίπαλοι της ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη θα είχαν αναθαρρήσει από μια τέτοια αποτυχία της ΕΕ. Και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen θα είχε γελοιοποιηθεί σε περίπτωση που το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό έπεφτε στο κενό.

Η Merkel απέτρεψε με μια έξυπνη κίνηση-ματ αυτό το δράμα και έναν επαπειλούμενο, σοβαρό, βαθύ διχασμό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ θα εκταμιευθούν μόνο υπό αυστηρούς όρους. Το σύνθημα «πρώτα οι επιδοτήσεις από τις Βρυξέλλες και μετά η ηθική» δεν λειτουργεί πλέον.

Είναι μεν αλήθεια ότι ο μηχανισμός σεβασμού του Κράτους Δικαίου θα υποβληθεί πρώτα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς εξέταση. Για να μην μπορεί πλέον ο Orban να ισχυριστεί ότι οι προϋποθέσεις ισοδυναμούν de facto με πολιτική Ιερά Εξέταση. Και για να τον υποχρεώσουν να αποδεχτεί πρόσφυγες.

Ωστόσο, αυτός ο νομικός έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν σημαίνει ότι ο Orban και οι συνοδοιπόροι του θα κερδίσουν χρόνο και θα συνεχίσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές να γεμίζουν τις τσέπες των συγγενών τους με χρήματα της ΕΕ. Γιατί ο αδικαιολόγητος πλουτισμός, η απάτη και η διαφθορά πλέον θα διώκονται, και μάλιστα αναδρομικά.

Η κίνηση-ματ όχι μόνο να συνδεθεί η εκταμίευση των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ με το Κράτος Δικαίου, αλλά και να νομιμοποιηθεί προηγουμένως ο μηχανισμός σεβασμού του Κράτους Δικαίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν ήταν ιδέα της Merkel, αλλά βρισκόταν στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2017.

Αλλά ήταν η Καγκελάριος και οι σύμβουλοί της που τράβηξαν αυτήν την ιδέα από το συρτάρι των Βρυξελλών την κατάλληλη ώρα. Οι Ούγγροι και οι Πολωνοί έμειναν τόσο κατάπληκτοι, ώστε εγκατέλειψαν το βέτο τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε χρόνο-ρεκόρ. Και άνοιξαν το δρόμο για το μεγαλύτερο και πιο ασυνήθιστο πρόγραμμα βοήθειας στην Ιστορία της ΕΕ, το οποίο δεν θα υπήρχε στη μορφή αυτή χωρίς τη συμμαχία Merkel και Macron.

Αυτή η Σύνοδος Κορυφής είναι μια Σύνοδος Κορυφής της Merkel. Παρακινημένη από την πανδημία του κορωνοϊού, η Καγκελάριος έγραψε ευρωπαϊκή Ιστορία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.