Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Γερμανία: Γιατί ακρίβυνε η τιμή της βενζίνης ;

Και ξαφνικά βλέπουμε αν έχει ακριβύνει η τιμή της βενζίνης και πετρελαίου. Γιατί όμως ; Είναι προσωρινή αύξηση ;

Σύμφωνα με την ADAC και την ένωση βιομηχανίας ορυκτελαίου πετρελαίου MWV ο νέος φόρος CO2 και η επιστροφή του ΦΠΑ στο 19% (από 16% ήταν το τελευταίο εξάμηνο του 2020) οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών η οποία αναμένεται να
φθάσει τα 11 σεντ ανά λίτρο για το ντίζελ και 10 σεντ για την βενζίνη. 

Φόρος CO2 στα καύσιμα

Προκειμένου να καταστούν τα ορυκτά καύσιμα πιο ακριβά και να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το κλίμα, υπάρχει μια εθνική τιμή CO2 για τις μεταφορές και τη θέρμανση από την 1η Ιανουαρίου. Οι εταιρείες που πωλούν όπως τα διυλιστήρια πρέπει αρχικά να πληρώσουν 25 ευρώ για κάθε τόνο CO2 που παράγεται όταν καίγονται ντίζελ και βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο. Η τιμή αυτή μεταβιβάζεται στους πελάτες. Αυτό σημαίνει: ο ανεφοδιασμός θα είναι πολύ πιο ακριβός. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η τιμή ανά λίτρο βενζίνης θα αυξηθεί κατά 7 σεντς, για το πετρέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7,9 σεντς, και το φυσικό αέριο θα είναι 0,6 σεντ ανά κιλοβατώρα ακριβότερη.

Ο ΦΠΑ (φόρος προστιθέμενης αξίας) επιστρέφει στο παλιό επίπεδο

Στις αρχές του έτους, η μείωση του ΦΠΑ, που ίσχυε από τον Ιούλιο, έληξε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήθελε να τονώσει την οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Παρόλο που τα πρατήρια καυσίμων δεν είχαν μεταβιβάσει πλήρως τη μείωση στους πελάτες τους, η τιμή των καυσίμων είχε μειωθεί κατά μερικά σεντς ανά λίτρο. Κατά συνέπεια, η επαναφορά του ΦΠΑ  στο 19% αύξηση την τιμή βενζίνης και ντίζελ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.