Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Μάσκες FFP2: Πόσες φορές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

Οι μάσκες FFP2 προορίζονται κατά κανόνα για μια χρήση. Αλλά εάν χρησιμοποιείτε τις μάσκες ιδιωτικά, δηλαδή όχι σε επαγγελματικό πλαίσιο θα μπορούσατε να την χρησιμοποιήσετε ξανά: 

Αυτό προκύπτει από έρευνα από μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster που εξέτασε διάφορους τρόπους απολύμανση; της μάσκας. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ναρκωτικών και Ιατρικών Ουσιών.

Εάν απολυμάνετε τις μάσκες FFP2 εξακολουθούν να λειτουργούν δηλ να προστατεύουν, αναφέρει ο καθηγητής

Christopher Niehues από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster . 

Επαναχρησιμοποιήστε μόνο τη δική σας μάσκα

Εάν επαναχρησιμοποιήσετε τις μάσκες FFP2 για δική σας χρήση, ο πρώτος κανόνας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster, είναι: 

μην ανταλλάσσετε μάσκες, ούτε καν μέσα σε μια οικογένεια. Κάθε φορέας αφήνει παθογόνα από τη μύτη, το λαιμό και το δέρμα στη μάσκα η οποία μπορεί να καθαριστεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό με τα ακόλουθα μέτρα. 

1. Στο φούρνο στους 80 βαθμούς

Εάν θερμάνετε τη μάσκα FFP2 σε φούρνο στους 80 βαθμούςκΚελσίου για μία ώρα, τα παθογόνα SARS-CoV-2 είναι εντελώς ανενεργά. Αλλά και άλλα παθογόνα υποχωρούν επίσης στη θερμότητα.

Προτού θερμανθεί η μάσκα στο φούρνο, πρέπει να στεγνώσει στον αέρα για τουλάχιστον μια ημέρα. 

Σημαντικό: Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι 80 βαθμοί  διατηρούνται συνεχώς, για παράδειγμα με ένα καλό θερμόμετρο φούρνου. Κάτω από 80 βαθμούς π.χ.  30 ή 40 βαθμοί δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον κοροναϊό. Άλλα και άλλα βακτήρια ή μύκητες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε "χαμηλές "θερμοκρασίες.

Ωστόσο, ο φούρνος δεν πρέπει να υπερβαίνει σημαντικά τους 80 βαθμούς. Πολλές μάσκες FFP2 παραμορφώνονται σε πάνω από 90 βαθμούς . Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster προτείνουν να ζεσταθεί ο φούρνος τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος. 

Μετά από κάθε θέρμανση θα πρέπει να ελέγξετε τις μάσκες FFP2 για ζημιά. Παρεμπιπτόντως η έρευνα επισημαίνει ότι αυτός ο τύπος απολύμανσης δεν είναι κατάλληλος για μάσκες FFP2 με αναπνευστική βαλβίδα ή μάσκες FFP2 σταθερά διαστάσεων ("μοντέλο κυπέλλου").

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster, οι μάσκες πρέπει να θερμαίνονται μόνο πέντε φορές στο φούρνο και μετά θα πρέπει να τις πετάμε.

2. Στεγνώστε στον αέρα του δωματίου για επτά ημέρες

Ο SARS-CoV-2 coronavirus παραμένει σε επιφάνειες ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και σε μάσκα FFP2. Γι αυτό οι ξηρές μάσκες πρέπει να φορεθούν ξανά μετά την έβδομη ημέρα το νωρίτερο. 

Μπορείτε να προχωρήσετε ως εξής, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster:

Κρεμάστε τις μάσκες FFP2, για παράδειγμα, σε ένα άγκιστρο ή καρφί στον τοίχο, χωριστά την καθεμιά (μην επιλέγετε την κουζίνα ή το μπάνιο, όπου ο αέρας στο δωμάτιο είναι συνήθως πολύ υγρός). 

Τα παιδιά πρέπει να μείνουν μακριά από τις μάσκες FFP2 που στεγνώνουν. Συνολικά, οι μάσκες που έχουν στεγνώσει με αυτόν τον τρόπο πρέπει να χρησιμοποιούνται πέντε φορές και στη συνέχεια να πετιούνται.

Μέθοδοι που απέτυχαν στην έρευνα 

Άλλες μέθοδοι απέτυχαν αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster: 

Ετσι π.χ. οι μάσκες FFP2 δεν μπορούν να απολυμανθούν στην κατσαρόλα, επειδή αυτό καταστρέφει τα υλικά. Ο φούρνος μικροκυμάτων επίσης δεν είναι κατάλληλος, επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο υγρή είναι η μάσκα και αν είναι ομοιόμορφη. Δεν μπορείτε να απολυμάνετε μια μάσκα FFP2 στο πλυντήριο καθώς το απορρυπαντικό μειώνει την απόδοση του φίλτρου. Το πλυντήριο πιάτων δεν είναι επίσης κατάλληλο. Το υπεριώδες φως απενεργοποιεί το παθογόνο SARS-CoV-2, αλλά λειτουργεί μόνο όταν εκτίθεται σε άμεσο φως και συνεπώς μόνο στην επιφάνεια της μάσκας.

Διάφορες μάσκες υψηλού φιλτραρίσματος

Εκτός από τις μάσκες FFP2, υπάρχουν και άλλες μάσκες υψηλής φιλτραρίσματος που έχουν διαφορετική ονομασία: μάσκες KN95 και N95. Οι μάσκες KN95 προέρχονται από την Κίνα και αρχικά χρησιμοποιούνται περισσότερο σε βιομηχανικό πλαίσιο. Οι μάσκες N95 έχουν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι οι τύπου δηλ  FFFP2, KN95 και N95 έχουν παρόμοιο τρόπο φιλτραρίσματος και προσφέρουν έτσι την ίδια προστασία.

Συμπέρασμα

Η μάσκα FFP2 προορίζεται μόνο για μία χρήση για οκτώ ώρες (εκτός εάν ο κατασκευαστής δηλώνει διαφορετικά). Ωστόσο, μια τέτοια μάσκα, η οποία χρησιμοποιείται μόνο για αγορές ή δημόσιες συγκοινωνίες, μπορεί να απολυμανθεί στο φούρνο ή εντός επτά ημερών, στον αέρα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Münster.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εντελώς απαλλαγμένες από τον κορανοϊό SARS-CoV-2. Στην περίπτωση ασθενών υψηλού κινδύνου ή εάν κάποιος βήχει και ανησυχεί για επαφή με κοροναϊό, θα πρέπει να μην επανχρησιμοποιήσετε τη μάσκα FFP2. Ομοίως, εάν ανακαλύψετε ζημιά στη μάσκα ή τη χρησιμοποιήσετε σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Πηγή: Στοιχεία της έρευνας δημοσίευσε η βαυαρική Ραδιοφωνία BR5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.