Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ελένη Ραφαηλίδου: «Θα είναι δύσκολη η εποχή του "ξεμουδιάσματος"»

Από το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά στην κατάσταση και στις προοπτικές των ελληνικών συλλογικοτήτων στην πανδημία του κορωνοίού. 
Θέσαμε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους/εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε -και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη- η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα που θέσαμε :

Α)  τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων. 

Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους

Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Ελένη Ραφαηλίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βάιμπλινγκεν (Waiblingen)

1. Επιπτωσεις

Η κοινότητά μας αναγκάστηκε, όπως και όλοι οι σύλλογοι , να ακυρώσει  τις  εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει. Αυτό αφενός δυσαρέστησε τα μέλη μας αλλά έχει και οικονομικές επιπτώσεις για την επιβίωση της ίδιας της κοινότητας. Είμαστε από τις λίγες κοινότητες που διατηρούν δικούς τους χώρους, των οποίων τα έξοδα όλη αυτή  την περίοδο τρέχουν κανονικά. Για καλή μας τύχη, εμείς στο μικρό 'χωριό' του Waiblingen, είμαστε μία μεγάλη 'παρέα' που αλληλοστηρίζεται και αλληλοβοηθιέται. Δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και ανακούφιση την βοήθεια τόσο του ποντιακού συλλόγου Αργοναύτες Waiblingen όσο και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Waiblingen. Για εμάς είναι το μεγάλο στοίχημα η διατήρηση των δικών μας χώρων και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε. 

2. Δράσεις

Από την αρχή της πανδημίας αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα του γραφείου εξυπηρέτησης που διατηρούμε και το οποίο παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν. Η ανεργία και  οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπατριώτες μας(και όχι μόνο) , έκανε σε όλους μας κατανοητό πόσο σημαντικό είναι αυτό το χέρι βοηθείας. Το γραφείο παρέμεινε ανοικτό και όλη την περίδο των διακοπών προσπαθώντας να εξυπηρετήσει όποιον το είχε ανάγκη. 

Την περίοδο που αυτό ήταν επιτρεπτό συνεχίστηκαν τα μαθήματα γερμανικών και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά τη διακονία της εκκλησίας μας Κωνσταντίνου και Ελένης και τον πάτερ Αναστάσιο για την φιλοξενία στους χώρους του πνευματικού κέντρου. 
Στενή επίσης υπήρξε η συνεργασία μας τόσο την περίοδο του Πάσχα με τις διαδικτυακές μεταδόσεις των Λειτουργιών όσο και στη συνέχεια με το άνοιγμα των εκκλησιών με βάσει τους  κανονισμούς της Μητρόπολης Γερμανίας.

Η κοινότητα μας θα συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στο εμβολιαστικό κέντρο της πόλης μας. Σε συνεργασία με τον δήμο  Waiblingen θα προσφέρουμε βοήθεια σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν παρεχοντας πληροφορίες και διευθετώντας τα διαδικαστικά θέματα.

3. Μετά κορωνοιού εποχή

Θα είναι δύσκολη η εποχή του 'ξεμουδιάσματος'...¨όμως την περιμένουμε πως και πως. Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων που μόλις πριν από 2 χρόνια πηρε την σκυτάλη της κοινότητας και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του.  Οι Ελληνες του Waiblingen και της ευρύτερης πειροχής μας δείχνουν με κάθε τρόπο την στήριξη τους και είμαστε σίγουροι ότι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.