Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

"New England Journal of Medicine": Θετικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Το αμερικανό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine" δημοσίευσε αποτελέσματα έρευνας που αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Biontech / Pfizer και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα σε 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς στο Ισραήλ. Από την έρευνα προκύπτει ότι η αποτελεσματικίτητα όσον αφορά την προστασία από τον ιό φθάνει και ως 94%

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 20 Δεκεμβρίου - 1 Φεβρουαρίου δηλ. στο διάστημα που είχε ήδη η μετάλλαξη (βρετανική)

Johnson & Johnson 

Και η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA (Vaccines and Related Biological Products Advisory Committe) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αφορά αποτελέσματα μεγάλης κλινικής έρευνας αναφέρει ότι το εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, χωρίς να παρατηρούνται διαφορές στις οκτώ χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησήτου για τη συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία για Covid-19 

Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, «ο χρόνος παρακολούθησης είναι περιορισμένος και τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από ομοιόμορφη γεωγραφική κατανομή. Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση, αλλά είναι μία πρώτη ένδειξη πιθανής αποτελεσματικότητας έναντι ασυμπτωματικής λοίμωξης 29 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Να θυμίσω πως το εμβόλιο της J&J είναι το πρώτο εμβόλιο για το οποίο έχουμε στοιχεία αποτελεσματικότητας με μία δόση. Η J&J διεξάγει, επίσης, μία κλινική δοκιμή 30.000 ατόμων στις ΗΠΑ με δύο δόσεις και μεσοδιάστημα οκτώ εβδομάδων και δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Μάιο. Αναμένουμε τη δημοσίευση και νέα για την πορεία της αδειοδότησης του εμβολίου στην Ευρώπη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.