Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Γερμανία: Η πλειοψηφία θέλει πολιτική "αλλαγή"

 «Η διάθεση για αλλαγή στη Γερμανία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ»

«Περισσότερο από το 60% των πολιτών στη Γερμανία επιθυμεί αλλαγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Και τα 2/3, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach, θα ήθελαν μια διαφορετική πολιτική σε πολλούς τομείς»

Πολιτική αλλαγή στην Γερμανία

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας DIE WELT αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η πολιτική διάθεση για αλλαγή στη Γερμανία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Περισσότεροι από έξι στους δέκα Γερμανούς πολίτες (61,5%) επιθυμούν αλλαγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Allensbach (IfD), που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Ίδρυμα Bertelsmann. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Συνεπώς, μόνο ένας στους οκτώ ερωτηθέντες δεν συμφωνεί με την αλλαγή ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τα 2/3 των ερωτηθέντων θα ήθελαν επίσης να δουν μια διαφορετική πολιτική σε πολλούς τομείς, ενώ μόνο το 14% είναι υπέρ της συνέχισης της τρέχουσας κυβερνητικής πολιτικής.

Σε σχετική ερώτηση για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, το 55,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν μια διαφορετική πολιτική στην πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος. Ακολούθως, οι ερωτηθέντες επιθυμούν αλλαγή στην πολιτική για τους πρόσφυγες και την πολιτική ενσωμάτωσης (54,9 %), στην πολιτική για τις συντάξεις (53,9%) και την εκπαιδευτική πολιτική (52,4%). Όσον αφορά τη οικονομική πολιτική, την εσωτερική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή πολιτική, μόνο η μειοψηφία επιθυμεί αλλαγή πορείας.

Οριακή η διαφορά Ένωσης και Πρασίνων

Οριακή είναι η διαφορά του CDU/CSU και των Πρασίνων στο ερώτημα της Κυριακής σε δημοσκόπηση του  Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της «Bild am Sonntag». Τα κόμματα της Ένωσης συγκεντρώνουν ποσοστό 25% και οι Πράσινοι 24%. Το SPD βρίσκεται στην τρίτη θέση με 16%. Το AfD αγγίζει το 12%, ενώ το FDP το 11%. Το Die Linke σίγουρα θα εκπροσωπηθεί στη γερμανική Βουλή (Bundestag) με 7%.

Με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, θα ήταν εφικτοί τρεις συνασπισμοί: μια μαύρη-πράσινη συμμαχία των CDU/CSU και των Πρασίνων (49%), ένας συνασπισμός φωτεινού σηματοδότη των Πρασίνων, SPD και FDP (51%) και ένας συνασπισμός CDU/CSU, SPD και FDP (52%). Ένας πράσινος-κόκκινος-κόκκινος συνασπισμός (47%) δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ίδιο ισχύει για τον τωρινό μεγάλο συνασπισμό (41%).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.