Κυριακή 16 Μαΐου 2021

"Το μακρύ χέρι του Πούτιν στη Γερμανία"

Άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Το μακρύ χέρι του Πούτιν στη Γερμανία είναι το «RT DE», το οποίο φιλοδοξεί να εξελιχτεί σε κανονικό τηλεοπτικό κανάλι με γερμανικό πρόγραμμα. Aνήκει στο κρατικό ρωσικό κανάλι Russia Today που ιδρύθηκε το 2005 για τη διεθνή προβολή της Ρωσίας και υπάγεται στον κρατικό όμιλο Rossija Sewodnja. Στη Γερμανία το «RT DE» με δεκάδες συνεργάτες που τροφοδοτούν με γερμανικά κείμενα και βίντεο την ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. 

Στο δίκτυο του «RT DE» ανήκουν επίσης το πρακτορείο ειδήσεων και βίντεο «Ruptly» και το κανάλι ντοκιμαντέρ Redfish. Μέσα από αυτά προωθείται κάθε φορά η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία της ρωσικής πλευράς σε κρίσιμα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα που άπτονται και των γερμανο-ρωσικών σχέσεων, ενώ προβάλλονται από συγκεκριμένη οπτική γωνία θέματα που διχάζουν τη γερμανική κοινωνία όπως οι πρόσφυγες παλαιότερα και τώρα οι διαμαρτυρίες κατά των μέτρων για την πανδημία κορωνοϊού, διαπιστώνει στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier» η Σάρα Πάγκουνγκ από τη «Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής». 

Ο κατάλογος επίμαχων θεμάτων είναι μακρύς: Κρίση στην ανατολική Ουκρανία, επανειλημμένες κυβερνο-επιθέσεις ρώσων χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, εν ψυχρώ εκτέλεση ενός γεωργιανού στο άλσος Tiergarten στο Βερολίνο, η δολοφονική επίθεση στον Αλεξέι Ναβάλνι που νοσηλεύτηκε στη γερμανική πρωτεύουσα. 

Από τη Μόσχα δεν έρχονται μόνον τα χρήματα, αλλά και ακριβείς εντολές, για τον τρόπο που πρέπει να καλύπτονται συγκεκριμένα θέματα, όπως επιβεβαιώνει εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία, που αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό «Σπίγκελ». Η ρωσική προπαγάνδα στη γερμανική γλώσσα δεν είναι απροκάλυπτη, για να διατηρείται η δημοσιογραφική επίφαση, παίζοντας το χαρτί ότι είναι το μόνο μέσο κόντρα στα «συστημικά» μίντια. Το «RT DE» έχει μπει στο ραντάρ του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. 

Οι υπεύθυνοι της φωνής του Κρεμλίνου στη Γερμανία, έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το «RT DE» επιδιώκει να μετατραπεί σε τηλεοπτικό κανάλι με κανονικό πρόγραμμα ειδήσεων και ψυχαγωγίας εκπέμποντας στη γερμανική γλώσσα. Σύμφωνα με τη σχετική αναγγελία, θα προσληφθούν πάνω από 200 συνεργάτες για να στελεχώσουν το κανάλι. 

Η μετεξέλιξη του «RT DE» σε κανονικό κανάλι δεν θα είναι εύκολη. Η τράπεζα Commerzbank έκλεισε πρότινος τους λογαριασμούς του «RT DE», χωρίς να αναφέρει τους λόγους επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Σαχάροβα, το απέδωσε σε πίεση των γερμανικών αρχών και απείλησε με «σκληρά αντίποινα» για τους δημοσιογράφους-ανταποκριτές γερμανικών μέσων στη Ρωσία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το «RT DE», είναι άλλο: Στη Γερμανία δεν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικό κανάλι που χρηματοδοτείται από άλλο κράτος. Και αυτό πρέπει να το λύσει για να γίνει «γερμανικό» κανάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.