Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Schäuble: Κριτική σε «Google, Facebook και συναφείς εταιρείες».

«Schäuble: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετατρέπουν τον πολιτικό λόγο σε μια ψηφιακή δημοκρατία της κοινής γνώμης»

κριτική σόιμπλε στο facebook

 «Ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Wolfgang Schäuble χαρακτηρίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δημοκρατία της  κοινής γνώμης». Σύμφωνα με τον πολιτικό του CDU, υφίσταται σοβαρή απειλή για τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η λογική λειτουργίας των ΜΚΔ αφήνει μικρό περιθώριο για δημοκρατικές αντιπαραθέσεις και την κοπιώδη αναζήτηση ισορροπιών»

Ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής (Bundestag) Wolfgang Schäuble θεωρεί τη «δημοκρατία της κοινής γνώμης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σοβαρή απειλή για τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η λογική λειτουργίας των ΜΚΔ αφήνει μικρό περιθώριο για δημοκρατική αντιπαράθεση και την κοπιώδη αναζήτηση ισορροπιών και συμβιβασμών, δήλωσε ο Schäuble τη Δευτέρα στην ψηφιακή Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ. «Αντιθέτως, (τα ΜΚΔ) προωθούν τον πειρασμό του λαϊκισμού, δηλαδή της εξίσωσης της βούλησης κάποιου με αυτή της πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η δυνατότητα έκφρασης άμεσα και με αντίκτυπο στο διαδίκτυο φαίνεται να συμβαδίζει με την άποψη «ότι η γνώμη του ατόμου θα πρέπει να μεταφράζεται απευθείας στην πολιτική πραγματικότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων και αναπόφευκτα οδηγεί σε απογοήτευση.

Μακροπρόθεσμα, θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων όσον αφορά τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων για όλους. Ο Schäuble προέτρεψε τους ευρωπαίους ομολόγους του να βρουν απαντήσεις στο ερώτημα που αφορά την εξεύρεση τρόπου «διεκδίκησης των πλεονεκτημάτων της αντιπροσωπευτικής αρχής ενάντια στην τάση της ψηφιακής δημοκρατίας της κοινής γνώμης».

Ο Schäuble άσκησε επίσης κριτική στις μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες. «Η Google, το Facebook και οι συναφείς εταιρείες κάνουν λόγο για το κοινό καλό, αλλά αποποιούνται οιασδήποτε ευθύνης για αυτό», όπως είπε. Μόνο με μεγάλη προσπάθεια θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν, ώστε να «σταματήσουν το μίσος και την υποδαύλιση ταραχών». Ταυτόχρονα, ελέγχουν «την πρόσβαση στον διάλογο, όπως αυτές  κρίνουν», πρόσθεσε.

Η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων από τις ευρωπαϊκές χώρες θα λάμβανε χώρα φέτος στο Βερολίνο, αλλά πραγματοποιήθηκε ψηφιακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Schäuble επαίνεσε τις ψηφιακές δυνατότητες, χάρη στις οποίες μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη. «Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει μόνο ψηφιακή η δημοκρατία», όπως τόνισε. Η πολιτική χρειάζεται «τις συναντήσεις, τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις στον πραγματικό κόσμο», σύμφωνα με τον ίδιο.

 Πηγή δημοσίευσης RND : RedaktionsNetzwerk Deutschland





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.