Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΕΕ: Νέοι κανόνες για την εισαγωγή χρημάτων σε μετρητά

 Σε ισχύ τίθενται από αύριο, 3 Ιουνίου οι νέοι κανόνες για το σύστημα ελέγχου εισόδου και εξόδου μετρητών στην ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τη διακοπή των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια της ΕΕ είναι ήδη υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν μια δήλωση μετρητών όταν μεταφέρουν 10.000 ευρώ ή περισσότερο σε νόμισμα, ή το αντίστοιχο σε άλλα νομίσματα ή άλλα μέσα πληρωμής, όπως επιταγές ταξιδιωτών, χαρτονομίσματα κ.λπ.

Ωστόσο, από αυτήν την Πέμπτη, θα εφαρμοστούν ορισμένες αλλαγές που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους κανόνες και θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη μεταφορά μεγάλων ποσών μη εντοπισμένων μετρητών .

Πρώτον, ο ορισμός των «μετρητών» σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα επεκταθεί και θα καλύπτει τώρα χρυσά νομίσματα και ορισμένα άλλα χρυσά είδη.

Δεύτερον, οι τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ενεργούν για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μετρητά συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι τελωνειακές αρχές μπορούν επίσης να ζητήσουν να κατατεθεί δήλωση γνωστοποίησης μετρητών όταν εντοπίσουν 10.000 ευρώ ή περισσότερα σε μετρητά που αποστέλλονται χωρίς συνοδεία μέσω ταχυδρομείου, φορτίου ή ταχυμεταφορών.

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές και η εθνική μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε κάθε κράτος μέλος διαθέτουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των κινήσεων μετρητών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παράνομης δραστηριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.