Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Αναστασιάδης: Η μεγαλύτερη τραγωδία πλην της εισβολής

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως η τραγωδία από την πυρκαγιά που πλήττει την Κύπρο από χθες δεν έχει προηγούμενο, πλην της εισβολής του 1974.

«Δυστυχώς», είπε «έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Έχουν ετοιμαστεί τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών και μόλις είναι ασφαλές θα εισέλθουν στις περιοχές που έχουν καεί για να καταγράψουν τις ζημιές».

Η περίμετρος της πυρκαγιάς, όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, καλύπτει 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η πυρκαγιά είναι υπό μερικό έλεγχο, αλλά υπάρχει ανησυχία για αναζωπυρώσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων.

Ανέφερε πως το μεσημέρι αναμένεται ακόμα ένα αεροπλάνο από την Ελλάδα το οποίο θα έρθει στην Κύπρο από την Ρόδο. Σε λίγες ώρες αναμένονται και δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ.

Νεκροί εντοπίστηκαν οι τέσσερις αγννούμενοι από το χωριό  Οδού στην επαρχία Λεμεσό. 

Οι τέσσερις αλλοδαποί είναι από την Αίγυπτο, είχαν παραμείνει στο χωριό μετά την εκκένωση του και σήμερα εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι.

Στο μεταξύ, μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με στόχο να μη εξαπλωθεί κι άλλο η μεγάλων διαστάσεων φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Αρακαπά. 

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι πρόκειται για την καταστροφικότερη πυρκαγιά που έπληξε ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυση της το 1960.

Προφυλακίστηκε ο 67χρονος

Στο μεταξύ, διάταγμα προφυλάκισης για οκτώ μέρες εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του 67χρονου που συνελήφθη για την πρόκληση της πυρκαγιάς που πλήττει από χθες την Κύπρο.

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι εγκατέλειψε το χωράφι του όπου έκαιγε χόρτα, λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Από το πρώτο φως της ημέρας άρχισε η ρίψη νερού και επιβραδυντικού υλικού από τα εναέρια μέσα. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.