Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

SZ: «Η Merkel παίρνει αποστάσεις από τον Scholz»

«Η Merkel παίρνει αποστάσεις από τον Scholz»

«Για πολύ καιρό η Καγκελάριος ήταν συγκρατημένη στην προεκλογική εκστρατεία, τώρα επικρίνει σαφώς τον υποψήφιο του SPD: Υπάρχει μεταξύ τους "μία τεράστια διαφορά σε σχέση με το μέλλον της Γερμανίας"»

Το ρεπορτάζ του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Σύνταξης Nico Fried και του αναπληρωτή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Σύνταξης της ε/φ Robert Roßmann αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Για πρώτη φορά η Καγκελάριος Angela Merkel πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υποψήφιο Καγκελάριο του SPD Olaf Scholz. «Με εμένα ως Καγκελάριο, δεν θα υπήρχε ποτέ συνασπισμός στον οποίο θα συμμετείχε το Die Linke», δήλωσε σήμερα η Merkel στο Βερολίνο. Αν ο Scholz έχει την ίδια άποψη, «αυτό παραμένει ανοιχτό». Ωστόσο χρειάζονται «ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή πολύ σαφείς δηλώσεις για το μέλλον, για την συνέχιση του κυβερνητικού έργου, ανεξάρτητα από την συγκυρία», δήλωσε η Merkel. Στο σημείο αυτό υπάρχει «μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και σε εμένα ως προς το μέλλον της Γερμανίας». Μέχρι στιγμής ο Scholz δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού με το Die Linke.

Με την δήλωσή της η Merkel αντέδρασε στις κατηγορίες από το εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών ότι ο Scholz «σφετερίζεται την κληρονομιά της» αντιγράφοντας το στυλ της Καγκελαρίου. Τόσο ο επικεφαλής του CSU Markus Söder όσο και ο Αντιπρόεδρος του CDU, Volker Bouffier, χρησιμοποίησαν πρόσφατα αυτόν τον όρο σε βάρος του Scholz. Η Merkel δήλωσε ικανοποιημένη «για το ότι ο Olaf Scholz αναγνωρίζει αυτά που πετύχαμε στον Μεγάλο Συνασπισμό». Η ίδια θεωρεί ότι μέσω της συνεργασίας πολλά πράγματα προχώρησαν. «Και το γεγονός ότι το SPD μιλά θετικά γι’ αυτό δεν συνέβαινε πάντα στο παρελθόν», είπε η Merkel. «Αλλά αυτό είναι σωστό».

Ο επικεφαλής του CDU Armin Laschet δήλωσε χθες αναφερόμενος στον Scholz ότι κανείς δεν θα φανεί πιο κατάλληλος για Καγκελάριος μιμούμενος το ύφος της Merkel. Θα πρέπει κανείς να μιμηθεί την πολιτική της Merkel. Ο ίδιος πάντως δεν παρατήρησε τον Scholz να επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των υποψηφίων για την Καγκελαρία. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δεν θέλησε καν να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβερνητικού συνασπισμού με το Die Linke, ενώ η Καγκελάριος θα το είχε κάνει.

Ο επικεφαλής του CSU Söder κατηγόρησε τον Scholz ότι δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι «κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος» της Merkel. Αυτό είναι «σφετερισμός της κληρονομιάς της», που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός. Γι’ αυτό και θα πρέπει τώρα να γίνει λόγος για τα προβλήματα και τα λάθη του Scholz, έχει κάνει «πάρα πολλά» -για παράδειγμα ο ρόλος του στις υποθέσεις Wirecard και τις συναλλαγές Cum-Ex. Εκτός αυτών, ο Scholz έχει «εγκαταλείψει την πορεία της οικονομικής σταθερότητας». Ο ίδιος είναι «απολύτως σίγουρος ότι με Καγκελάριο Scholz στο τέλος θα υπάρξουν ευρω-ομόλογα», δήλωσε ο Söder στο ARD.

Στο CDU είχε αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες η δυσαρέσκεια για την αυτοσυγκράτηση της Merkel στην προεκλογική εκστρατεία. Το γεγονός ότι η Καγκελάριος, ακόμη και σε μια κατάσταση στην οποία το CDU κινδυνεύει να χάσει την εξουσία, δεν προωθεί σαφώς τον Laschet είναι εντυπωσιακό και επώδυνο, λέγεται εντός του κόμματος. Μάλιστα ακριβώς την επομένη της τηλεοπτικής αναμέτρησης, όταν ο Laschet είχε ιδιαίτερη ανάγκη από υποστήριξη, η Καγκελάριος συμμετείχε σε γιορτή της Greenpeace με ευκαιρία την επέτειο της ίδρυσής της και απέτισε φόρο τιμής στην περιβαλλοντική οργάνωση. Κι αυτό μολονότι η Greenpeace επικρίνει συνεχώς το CDU και δικαίως αντιμετωπίζεται ως αμφιλεγόμενη οργάνωση εξαιτίας ενεργειών της, όπως αυτή πριν από το παιχνίδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Μέλος της Greenpeace πέταξε με αλεξίπτωτο πλαγιάς στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θεατές.

Μέχρι στιγμής η Merkel έχει εμφανιστεί μόνο σε μια προεκλογική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών. Και ακόμα και σε αυτήν δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Laschet. Η Καγκελάριος δήλωσε «βαθιά πεπεισμένη» ότι ο επικεφαλής του CDU θα γίνει Καγκελάριος. Και επαίνεσε το γεγονός ότι το C στο όνομα του κόμματος δεν είναι για τον Laschet οποιοδήποτε γράμμα, καθώς η χριστιανική του πίστη είναι η πυξίδα σε ό,τι και αν κάνει. Απέφυγε όμως να υποστηρίξει με πάθος τον Laschet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.