Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: HELLENIKA

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης παρέλαβε τεύχη του έντυπου HELLENIKA* ως δωρεά των επιμελητών του, καθηγητών κ.κ Dr. Thede Kahl και Dr. Holger Lamm. Πρόκειται για ετήσια (γερμανόγλωσση) έκδοση επιστημονικών σημειώσεων πολλών διακεκριμένων ακαδημαϊκών, οι οποίες αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία. 

Το πολυτελές έντυπο, το οποίο εκδίδεται και διανέμεται ανελλιπώς από το 2006 σε πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα Γερμανίας και Αυστρίας, με την εξειδικευμένη προβολή του στα δημόσια φόρα, τους έγκριτους Γερμανούς και Έλληνες συντάκτες του, την πλούσια θεματολογία του και την ευγενή φιλοδοξία του για την ανάδειξη των ελληνικών γραμμάτων στη Ευρώπη, αποτελεί πολύτιμο εθελοντή βοηθό της πολιτισμικής διπλωματίας των Ελλήνων στη γηραιά Ήπειρο. (δίχως απαίτηση ελλαδικής βοήθειας, ως ευγενή κατανόηση της αμεριμνησίας των θεσμών μας περί των αναλόγων...)

Ο σύλλογος ευγνωμονεί (εύλογα) την τύχη του, ως φίλος και φιλόδοξος συνεργάτης του Dr. Thede Kahl, καθηγητή Βαλκανιολογίας στα πανεπιστήμια Βιέννης και Γιένα.Ο τελευταίος, άριστος γνώστης της ελληνικής, όπως και κάθε βαλκανικής λαλιάς,εκπλήσσει με την εμβριθή κατοχή και γοητευτική ομιλία της Ποντιακής, Τσακώνικης, Βλάχικης, Σλαβομακεδονικής, Κρητικής και Θρακιώτικης διαλέκτου των Ελλήνων, όπως και με τις τακτικότατες λαογραφικές καταγραφές και ερευνητικές εξορμήσεις του στην ελλαδική ύπαιθρο.

Ο κ. Dr. Kahl επιμελείται ανιδιοτελώς σχετική σελίδα για τη διάσωση και προβολή των ελληνικών γλωσσικών ιδιωμάτων και διαλέκτων στον ιστότοπο του πανεπιστημίου της Βιέννης. https://www.oeaw.ac.at/vlach/collections/greek-varieties/pontic-greek

Ο κ. Dr. Kahl είναι μία αναπάντεχη και άγνωστη, όπως οι περισσότερες, ευλογία στην ελληνική γραμματεία και πολιτισμό...

Ο κ. Dr. Kahl, στη δική μας ανάγνωση είναι μία απόδειξη του σαρκαστικού στοχασμού ιδιοφυούς Έλληνα πρώην ΥΠΕΞ,  πως ο ελληνισμός θα πορεύεται αενάως τυφλά σε δύο μόνον άξονες. Ο δεύτερος, πχ φαινόμενο Kahl, αφορά την υποταγή στη νομοτέλεια πως ο Θεός είναι σκανδαλωδώς φιλέλληνας. (ο πρώτος άξονας, για την ιστορία και πάντοτε κατά τον ιδιοφυή πολιτικό είναι η αφελής ονειρέπαρση του ``πάλι με χρόνια και καιρούς...``)

Aγαπητέ κύριε Dr. Thede Kahl, δε φτάνουμε να αξιολογήσουμε την προσοχή και φιλία σου. 

Δεν είμαστε τόσοι.

Να μας συμπαθάς φίλε Θοδωρή...

*Η πρωτοβουλία HELLENIKA των κ. κ Dr. Kahl και Dr. Lamm  συστήνεται ως:``Hellenika`` Jahrbuch für griechische Kultur und deutsch-griechische Beziehungen  Thede Kahl und Holger Lamm im Auftrag der Vereinigung der Deutsch-Griechischen  Gesellschaften e.V. (Hg.)* 

H γνωριμία μας με τον κ. Kahl έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της κας Αναστασίας   Κασαπίδου-Ντίκ, με επίδικο τη δυνητική συνεργασία του πανεπιστημίου Γιένα και ομογενειακών φορέων Βαυαρίας και Έσσης για την έρευνα των συνθηκών ίδρυσης έδρας ελληνικών σπουδών στη Γερμανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.