Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Παρίσι: Eκθεση ελληνικών χαρτών από 1821 έως 1921

Παρίσι: Έκθεση ελληνικών χαρτών από 1821 έως 1921 που οργάνωσε η ελληνική κοινότητα Παρισιού.

Toυ Νίκου Ιωαννίδη 

Η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού και η γύρω περιοχή, Το Γαλλικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών διοργάνωσαν την έκθεση 1821 -1921. Σύνορα, πληθυσμοί, εδάφη της Ελλάδας, μέσα από τους χάρτες του Γαλλικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών στο Σπίτι της Ελλάδας,

Ελληνική Κοινότητα Παρίσι,

Το έδαφος της Ελλάδας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι προϊόν ενός αιώνα ευρωπαϊκής, διπλωματικής, δημογραφικής και στρατιωτικής ιστορίας.

Είναι αυτός ο αιώνας που η έκθεση επιθυμεί να απεικονίσει, μέσα από μια επιλογή χαρτών από τη συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, που παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού Σέτα Θεοδωρίδου και ο φίλος του Δπρυφόρου Νίκος Ιωαννίδης

Η γαλλική χαρτογραφία καταλαμβάνει μια ουσιαστική θέση εκεί, γιατί αυτή ήταν που έδωσε τον πρώτο πλήρη επιστημονικό χάρτη της Ελληνικής Πολιτείας, το 1852.

Ένας εντυπωσιακός οθωμανικός χάρτης που χρονολογείται από το 1890 είναι επίσης μέρος του, όπως και σημαντικοί ελληνικοί χάρτες, που έγιναν τα έτη 1880-1921.

Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, χάρη στη συνεργασία μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού και της γύρω περιοχής, και με την υποστήριξη αρκετών γαλλικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, Δημήτριος Πλουμής,μαζι με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Παρισίου και περιχώρων














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.