Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ο Merz κερδίζει τις εκλογές για την προεδρία του CDU

Ό Friedrich Merz κέρδισε την ψηφοφορία μεταξύ των μελών για την προεδρία του CDU. Ο 66χρονος έλαβε το 62,1% των ψήφων. Αυτό ανακοίνωσε ο ΓΓ Paul Ziemiak το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο. Το 25,8% ψήφισε υπέρ του Nobert Röttgen, ενώ ο Helge Braun συγκέντρωσε το 12,1% των ψήφων. Ο Merz διαδέχεται τον Armin Laschet, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Αποδέχομαι τον ορισμό», είπε ο Merz μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Foto twitter

Με το Merz ταυτίζεται κυρίως η συντηρητική πτέρυγα του κόμματος. Υποστηρίχτηκε και από την οικονομική πτέρυγα και την ηγεσία της Νεολαίας του κόμματος.

Ο Merz είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία του CDU το 2018 και στις αρχές του 2021, αλλά αρχικά ηττήθηκε από την τότε Γενική Γραμματέα του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer και στη συνέχεια από τον τότε πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet. Μετά την ήττα του CDU στις ομοσπονδιακές εκλογές, ο Laschet ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος. Οι υποστηρικτές του Merz είχαν πιέσει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για ψηφοφορία μεταξύ των μελών. Η ψηφοφορία θα πρέπει πλέον να επιβεβαιωθεί στο Συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τις 21 και 22 Ιανουαρίου 2022 και θα λάβει χώρα διαδικτυακά. Μέχρι στιγμής ο Merz έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του κατά πόσον, ως αρχηγός του κόμματος, θα επιδιώξει να γίνει και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως να ξεσπάσει διαμάχη για την εξουσία με τον σημερινό επικεφαλής Ralph Brinkhaus.

Ο νέος επικεφαλής του CDU διαθέτει εμπειρία από περιόδους κατά τις οποίες το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση. Ο νομικός από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών από το 2000 έως το 2002, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, θέση από την οποία τον απομάκρυνε στη συνέχεια η Angela Merkel. Οι διαφωνίες με τη Merkel ανάγκασαν τελικά τον Merz να αποσυρθεί από την Πολιτική το 2009. Στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων και, μεταξύ άλλων, στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο Blackrock.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του CDU, τα μέλη του κόμματος μπόρεσαν να λάβουν μέρος σε μια προκαταρκτική απόφαση για τον ορισμό του Προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία 250.000 άνθρωποι, το 64,3% των 400.000 μελών, συμμετείχαν χθες στην ψηφοφορία. Το CDU έγραψε στο Twitter ότι 132.617 μέλη (53,4%) ψήφισαν μέσω Διαδικτύου, ενώ 115.743 μέλη (46,6%) με επιστολική ψήφο.

Επισήμως, ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους 1.001 αντιπροσώπους του Συνεδρίου του κόμματος στις 21 και 22 Ιανουαρίου. Η επιλογή θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί με επιστολική ψήφο.

Τον Merz περιμένει τώρα πλήθος υποχρεώσεων. Αναμένεται ότι θα αναδιοργανώσει το Adenauerhaus, το αρχηγείο του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο θα θέσει τα θεμέλια για τη δράση του CDU στην αντιπολίτευση. Εκτός από τον καθορισμό των προσώπων στις ηγετικές θέσεις κόμματος στο Συνέδριο του Ιανουαρίου, ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του νέου αρχηγού αναμένεται να αποτελέσει ο καθορισμός της πολιτικής φυσιογνωμίας του CDU. Και στο εσωτερικό του κόμματος επικρίθηκε σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία ότι οι Χριστιανοδημοκράτες φάνηκαν πολιτικά αδυνατισμένοι μετά από τα 16 χρόνια της Merkel στην Καγκελαρία.

Πηγή: RND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.