Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Όμικρον: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test

Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test. Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος. 

«Το rapid test είναι λιγότερο αξιόπιστο, έχει αξιοπιστία, κατά 80% ίσως και λιγότερο στην Όμικρον», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Για το self test παρατήρησε ότι έχει αξιοπιστία όσο και το rapid test, ωστόσο η διαφορά έγκειται στη διαδικασία διεξαγωγής. Δηλαδή εάν κάνει το τεστ σωστά ο χρήστης, τότε θα βγάλει και σωστό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τα PCR (μοριακά), όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έχουν απόλυτη αξιοπιστία. 

Όσον αφορά την αξιοπιστία των rapid test, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

Στα PCR και τα rapid test αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι το PCR είναι χρήσιμο για τους πολίτες που έχουν επίμονα συμπτώματα και αρνητικά rapid test, ενώ εξήγησε:

«Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν». 

«Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.