Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

FAZ: «Πώς προετοιμάζεται η Γερμανία για τους πρόσφυγες»

 Frankfurter Allgemeine Zeitung – «Πώς προετοιμάζεται η Γερμανία για τους πρόσφυγες»

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της φυγής. Τα κρατίδια και οι δήμοι στη Γερμανία φαίνεται να είναι προετοιμασμένα, βασίζονται όμως και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες»

 

Το δημοσίευμα που υπογράφουν οι Othmara Glas και Christian Geinitz αναφέρει αρχικά ότι μέχρι στιγμής έχουν φτάσει μόνο κάποιες εκατοντάδες Ουκρανοί στη Γερμανία, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 368.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ουκρανία. Από αυτούς περισσότεροι από 200.000 υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει στις γειτονικές χώρες, πρωτίστως στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Οι ουκρανικές Αρχές πάντως προειδοποιούν ότι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα έως και 5 εκατ. Ουκρανοί.

Στα σύνορα της Πολωνίας με τη Γερμανία, στην περιοχή Slubice, έχουν ήδη φτάσει οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η πόλη Frankfurt an der Oder, στη γερμανική πλευρά των συνόρων, προετοιμάστηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα για το ενδεχόμενο να πρέπει να φιλοξενήσει Ουκρανούς, σε περίπτωση που εξαντληθούν οι δυνατότητες της πολωνικής Slubice, όπως αναφέρει η εφημερίδα, που προσθέτει ότι το κρατίδιο του Βρανδεμβούγου, έχει προετοιμάσει θέσεις υποδοχής 800 ατόμων στην πόλη Frankfurt an der Oder και στην πόλη Eisenhüttenstadt, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας, τόνισε ότι το Βρανδεμβούργο διαθέτει λειτουργικό σύστημα πρώτης υποδοχής, που μπορεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2020 ζούσαν στη Γερμανία 130.000 Ουκρανοί πολίτες, για αυτό και οι Αρχές υπολογίζουν ότι πολλοί από τους Ουκρανούς που θα εισέλθουν στη Γερμανία θα φιλοξενηθούν αρχικά σε συγγενείς τους, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν εντός του χώρου Σένγκεν για 90 ημέρες χωρίς βίζα. Επίσης, μπορούν, εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να λάβουν άδεια παραμονής απευθείας ως εκτοπισμένοι, η οποία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, συνεπώς δεν θα χρειάζεται να αιτηθούν άσυλο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στο κρατίδιο του Βερολίνου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, έφτασαν το Σαββατοκύριακο 150 εκτοπισμένοι από την Ουκρανία, εκ των οποίων οι περισσότεροι διέμειναν σε οικείους τους, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς υπέβαλε αίτηση για άσυλο. Στα περίπου 80 καταλύματα του Βερολίνου διατίθενται θέσεις για 1300 άτομα, με τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και άλλες. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, αναμένεται να λειτουργήσει ένα νέο κέντρο για την υποδοχή αποκλειστικά Ουκρανών. Η αρμόδια διεύθυνση του δήμου του Βερολίνου εκτιμά ότι οι Ουκρανοί που θα αφιχθούν μπορεί να κυμαίνονται από λίγες εκατοντάδες μέχρι και δεκάδες χιλιάδες. Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός Οργανισμός Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μετανάστες με ουκρανική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα τρένα από την Πολωνία μέχρι το Βερολίνο, ενώ θα μπορούσαν να προστεθούν και ειδικά δρομολόγια.

Και άλλες πόλεις της Γερμανίας προετοιμάζονται για την υποδοχή Ουκρανών που θα φτάσουν στη Γερμανία, για παράδειγμα το Αμβούργο μπορεί να φιλοξενήσει αρχικά 3000 ανθρώπους, ενώ και οι γερμανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για την παροχή βοήθειας σε Ουκρανούς, τόσο σε αυτούς που θα φτάσουν στη Γερμανία όσο και σε όσους παραμένουν στην Ουκρανία. Τέλος, το δημοσίευμα κάνει λόγο για ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε όλη τη Γερμανία, που οργανώνουν ατύπως καταλύματα, συγκεντρώνουν δωρεές και αναζητούν τρόπους για μεταφορά αυτής της βοήθειας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.