Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Η Γερμανία θα νιώσει φέτος τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

SPIEGEL Online: «Εαρινή έκθεση: Τα Ινστιτούτα για την Οικονομία μειώνουν δραστικά τις οικονομικές τους προβλέψεις»
«Η Γερμανία θα νιώσει φέτος ξεκάθαρα τις συνέπειες του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή είναι η πρόβλεψη των πέντε κορυφαίων Ερευνητικών Ινστιτούτων για την Οικονομία. Σύμφωνα με αυτά, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,7%»

Η γερμανική Οικονομία θα πρέπει να προετοιμαστεί για δύσκολες στιγμές: Τα κορυφαία Ερευνητικά Ινστιτούτα υποβάθμισαν σημαντικά τις προβλέψεις τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ερευνητές αναμένουν για φέτος αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,7%. Εάν η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου διακοπεί αμέσως, η οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί μόλις κατά 1,9%. Το φθινόπωρο, οι ερευνητές είχαν προβλέψει ανάπτυξη 4,8%. Εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει φέτος σε 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

«Εκτός από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθοριστική για την αναθεώρηση είναι η δυσμενής πορεία της πανδημίας κατά το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς», ανακοίνωσαν τα Ινστιτούτα Οικονομικών Ερευνών. Τα Ινστιτούτα υπολόγισαν και τις επιπτώσεις στην Οικονομία της Γερμανίας μιας άμεσης διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου: Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα βυθιζόταν σε «απότομη ύφεση». «Όσον αφορά την Οικονομική Πολιτική, θα ήταν σημαντικό να υποστηρίξουμε εμπορεύσιμες δομές παραγωγής, χωρίς όμως να σταματήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές». Αυτή η αλλαγή θα επιταχυνθεί για τις βιομηχανίες έντασης αερίου ακόμη και χωρίς το μποϊκοτάζ, καθώς η εξάρτηση από τις μέχρι τώρα φθηνές ρωσικές προμήθειες θα ξεπεραστεί γρήγορα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Με τη νέα τους πρόβλεψη, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα εξακολουθούν να είναι σημαντικά πιο αισιόδοξα απ’ ό,τι, για παράδειγμα, η Επιτροπή Σοφών για τη Γερμανική Οικονομία. Οι σύμβουλοι της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης προέβλεψαν ανάπτυξη της τάξης του μόλις 1,8% για φέτος -και ύφεση, εάν σταματήσει η εισαγωγή Ενέργειας από τη Ρωσία.

Τα Ινστιτούτα προειδοποίησαν τους πολιτικούς να χορηγήσουν με σύνεση πακέτα βοήθειας για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην Ενέργεια, προκειμένου να μην τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό. «Εάν παρασχεθεί ευρεία βοήθεια, θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός και θα τορπιλιστεί η σημαντική καθοδηγητική επίδραση των υψηλότερων τιμών της Ενέργειας. Αυτό με τη σειρά του θα επιδεινώσει τα προβλήματα των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα αυξήσει το συνολικό οικονομικό κόστος», δήλωσε εχθές ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία IfW, Stefan Kooths.

Η από κοινού διάγνωση των Ινστιτούτων προετοιμάζεται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Ifo, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία IfW, το Ινστιτούτο Leibniz Οικονομικών Ερευνών στο Halle και το Ινστιτούτο RWI - Leibniz για την Οικονομική Έρευνα στο Έσσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.