Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Spiegel: Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα τα χρέη της στο ΔΝΤ

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού αναπαράγεται πρακτορειακό δημοσίευμα σχετικά με την πρόωρη πληρωμή της εκκρεμούς δόσης του δανείου που είχε λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, με το σχόλιο ότι κατά τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, θεωρείται ότι πλέον «κλείνει το κεφάλαιο» της κρίσης χρέους του 2010. 

Ο Υπουργός έκανε λόγο για πολύ θετική εξέλιξη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 230 εκατ. ευρώ σε τόκους από την αποπληρωμή του δανείου δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές -ESM και EFSF- έδωσαν την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για την αποπληρωμή του 1,85 δις. ευρώ, καθώς αρχικά είχε προβλεφθεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ έπρεπε να γίνει παράλληλα με την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η χώρα από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Λόγος γίνεται στο δημοσίευμα για τις επώδυνες περικοπές και αυξήσεις στη φορολογία που υποχρεώθηκαν να επιβάλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μέτρα που οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στην Ελλάδα. Παρά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό επιτήρηση, η οποία αναμένεται να λήξει το 2022, ενώ η χώρα, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, όπως αναφέρεται, εξακολουθεί να καταγράφει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο τέλος του έτους στο 189,6% του ΑΕΠ, έναντι 197,1% το 2021 και 206,3% το 2020.  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.