Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

«Νεαροί Ελβετοί βοηθούν τους ανθρώπους στη Σκύρο»

Frankfurter Allgemeine: «Ένα σχεδόν ξεχασμένο νησί» - «Νεαροί Ελβετοί βοηθούν τους ανθρώπους στη Σκύρο»

 


Το ρεπορτάζ της Giulia Paris από το Γυμνάσιο της πόλης Kreuzlingen στο καντόνι Thurgau στην Ελβετία, το οποίο δημοσιεύεται στη στήλη της ε/φ «Η Νεολαία γράφει» αναφέρει, μεταξύ άλλων:

 

Το ελληνικό νησί της Σκύρου βρίσκεται σε ένα λόφο και είναι προσβάσιμο μόνο με μία διαδρομή με τα πόδια διάρκειας 15 λεπτών μέσω μιας απότομης σειράς σκαλοπατιών. «Καλημέρα», λέει ο Δήμαρχος χαιρετίζοντας τα μέλη της ελβετικής οργάνωσης αρωγής Swiss for Greece. Κάθε φθινόπωρο ταξιδεύουν στο νησί για να προσφέρουν βοήθεια. Η οργάνωση ιδρύθηκε στο καντόνι Thurgau το 2017. Αποτελείται από 21 νέους που προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια προς τους ντόπιους. «Ακόμη και με μια μικρή πράξη που δεν συνεπάγεται μεγάλη προσπάθεια για μένα, μπορώ να πετύχω σπουδαία πράγματα για τον πλησίον μου», λέει η 18χρονη Marta Vigueras Fernández. Περίπου 20.000 Ελβετικά Φράγκα συγκεντρώνονται ετησίως μέσω χορηγών και δωρεών. Επενδύονται σε εργασίες ελαιοχρωματισμού, αγροτικές εργασίες, αγορές για απόρους και ιατρικό υλικό. Παρά την πανδημία, οι νέοι επισκέφτηκαν το νησί πέρυσι, λέει η Murielle Egloff, η οποία είναι επικεφαλής του Τμήματος Παιδιών και Νέων της Καθολικής Εκκλησίας του Thurgau.


Ο ήλιος φωτίζει τις λευκές προσόψεις και τις μπλε στέγες. Οι γονείς κάθονται στα καφενεία και βλέπουν τα παιδιά τους να παίζουν στη μαρμάρινη πλατεία του χωριού. Επικρατεί μία ατμόσφαιρα βγαλμένη από βιβλίο. «Τρεις μήνες το καλοκαίρι έχουμε περίοδο αιχμής και τους υπόλοιπους εννέα μήνες ησυχία νεκροταφείου», λέει ο ιδιοκτήτης καντίνας. Είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο πολλοί πρέπει να κερδίσουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους. Τα οικονομικά προβλήματα δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. «Οι γυναίκες στη Σκύρο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα είδη προσωπικής υγιεινής είναι σημαντικά πιο ακριβά από άλλα εμπορεύματα. Τα απορρυπαντικά είναι επίσης ακριβά», λέει η Silvia, κοινωνική λειτουργός στο νησί, την οποία γνωρίζουν όλοι καλά. Η Γερμανίδα έχει σπουδάσει νοσοκόμα και πραγματοποιεί αρκετούς εμβολιασμούς, καθώς αυτοί δεν πραγματοποιούνται στο μικρό νοσοκομείο του νησιού. Τα επείγοντα περιστατικά δεν μπορούν να μεταφερθούν με ασθενοφόρο λόγω έλλειψης πόρων. Ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς μεταφέρονται στην Αθήνα. Η Swiss for Greece χρηματοδότησε ένα μηχάνημα ακτινών Χ, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται, καθώς οι τοίχοι από σκυρόδεμα είναι πολύ λεπτοί και η ακτινοβολία μπορεί να τους διαπεράσει.


Οι κάτοικοι της Σκύρου θέλουν να εργάζονται, αλλά οι συνθήκες τους δυσκολεύουν. «Οι ντόπιοι είναι ζεστοί, ευγνώμονες και ανοιχτοί», λέει ο Ελβετός Nico Eggmann. Η οικονομική κρίση του 2009 αύξησε τη φτωχοποίηση. Το νησί λαμβάνει κρατική υποστήριξη, αλλά δεν φτάνει σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο, καθώς η γεωγραφική θέση δεν λαμβάνεται υπόψη, λέει ο διαχειριστής του δικτύου Πληροφορικής. Κατασκευάστηκε μαρίνα, η οποία όμως λόγω των ισχυρών στατικών ρευμάτων δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Πλέον υπάρχουν στη φύση και ημιτελή έργα από μπετόν. «Είναι όλα πολύ περίπλοκα και δεν υπάρχει διαφάνεια στη λήψη ορισμένων αποφάσεων. Δεν μπορούμε να μεταβάλουμε τον τρόπο, με τον οποίο διεξάγεται η Πολιτική σε τοπικό επίπεδο, αλλά είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουμε», λέει η Egloff. Ένας από αυτούς είναι και ο Πάνος, ένας ηλικιωμένος άνδρας που ζει μόνος. «Σπούδασα, στην πραγματικότητα είμαι μηχανικός, γι’ αυτό και μπορώ να μιλάω και αγγλικά», λέει. Οι Ελβετοί τον βοηθούν παρέχοντας χειρωνακτική εργασία. Μετά από πολλά εγκεφαλικά δεν είναι πλέον σε θέση να φροντίσει το σπίτι του. «Θέλω, αλλά δεν μπορώ». 


Με θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών Κελσίου το χειμώνα, ήταν αναγκασμένος να κάνει ένα κρύο ντους γιατί είχε χαλάσει ο θερμοσίφωνάς του. Πολλοί δεν έχουν ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όμως οι νησιώτες είναι περήφανοι άνθρωποι και δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι χρειάζεται βοήθεια. Το χαμόγελό τους είναι η ανταμοιβή τους, δηλώνουν οι νεαροί Ελβετοί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.