Σάββατο 21 Μαΐου 2022

RND: Η Τουρκία προκαλεί εταίρο του ΝΑΤΟ

«Μαχητικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο - Υπερπτήσεις κοντά σε αμερικανική βάση στην Ελλάδα: Η Τουρκία προκαλεί εταίρο του ΝΑΤΟ»

 «Τουρκικά μαχητικά έχουν πλησιάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Δεν είναι σαφές γιατί τα τουρκικά αεροσκάφη κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι. Εφόσον οι ΗΠΑ διατηρούν βάση στην Αλεξανδρούπολη, η πρόκληση θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.».

Το δημοσίευμα -που αναπαράγει σχετικό τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)- αναφέρει:

Δύο τουρκικά μαχητικά μπήκαν χθες στον ελληνικό εναέριο χώρο και έφτασαν σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το βορειοανατολικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα έκανε λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας». Πρόκειται για «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας». Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, τα οποία μάλιστα κάνουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, ήταν ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τελευταία. Το νέο, όμως, είναι το να κατευθύνονται προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ο αμερικανικός στρατός διατηρεί βάση μέσω της οποίας στρατιωτικός εξοπλισμός μπορεί να μεταφερθεί από ξηράς στα σύνορα της Ουκρανίας μέσα σε λίγες ώρες. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι “αγκάθι στο μάτι” της Άγκυρας -οι ΗΠΑ αποφεύγουν έτσι τη θαλάσσια οδό μέσω των Στενών Δαρδανελίων και Βοσπόρου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει τη συνοχή και τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ αποτελώντας και σαφή απειλή για την ΕΕ, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων, ανέφερε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη, ενώ ενημερώθηκαν επίσης και η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ. Τα κίνητρα της Άγκυρας είναι ασαφή. Μέχρι στιγμής, οι υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά έχουν θεωρηθεί ως μέσο αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Ωστόσο, τώρα βρίσκεται, επίσης, στο τραπέζι και το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.