Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

TAGESSPIEGEL: «Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του CDU»

«Μηνύματα από το μακρινό Βορρά» - «Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του CDU»


Ασφαλώς, η ώθηση που λαμβάνει ένας νυν Πρωθυπουργός από την άσκηση των καθηκόντων του απέδωσε. Η ξεκάθαρη νίκη του CDU στο Schleswig-Holstein οφείλεται κυρίως στον Daniel Günther. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο 48χρονος είναι ο δημοφιλέστερος τοπικός Πρωθυπουργός στη Γερμανία. Το να τον αντιμετωπίσει κανείς είναι δύσκολο. Ειδικά από τη στιγμή που το SPD είχε ως κορυφαίο υποψήφιο τον Thomas Losse-Müller, τον οποίο μόνο το 9% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε απευθείας για Πρωθυπουργό του κρατιδίου.

Αλλά θα ήταν λάθος να χαρακτηριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα στον μακρινό Βορρά της Γερμανίας ως καθαρά περιφερειακό φαινόμενο. Οι δυνατές επιδόσεις του CDU και η αποτυχία του SPD στέλνουν μηνύματα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Για το SPD η δραματική συντριβή αποτελεί σήμα κινδύνου και προκαλεί σοκ.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, το κόμμα λάμβανε στις δημοσκοπήσεις στο κρατίδιο περί το 28%. Όμως η ευφορία για τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει παρέλθει προ πολλού. Δεν υπάρχει πλέον ώθηση λόγω Scholz. Την ώρα που ακούγονται έπαινοι από τον ηγέτη του CDU Friedrich Merz για την Εξωτερική Πολιτική της Annalena Baerbock και τη διάθεση επικοινωνίας του ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας Robert Habeck –δύο κορυφαίων στελεχών των Πρασίνων-, η φήμη του Καγκελαρίου πλήττεται από το ότι δεν εξηγεί επαρκώς την αλλαγή στάσης του σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του SPD: Οι λανθασμένες εκτιμήσεις του για την πολιτική της Ρωσίας, αλλά και η ατυχής διαχείριση του πρώην Καγκελαρίου Gerhard Schröder ασκούν πίεση στις κάλπες. Είναι καλό το ότι ο Συμπρόεδρος του SPD Lars Klingbeil ανακοίνωσε μια νέα Ostpolitik. Το κόμμα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει κι άλλο.

Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες πιθανότατα ήλπιζαν ότι τα προβλήματα του SPD θα λυνόταν με την επιστροφή του κόμματος στην Καγκελαρία. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν στο SPD ότι η νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές οφείλεται στον αδύναμο υποψήφιο Καγκελάριο του CDU, Armin Laschet, αλλά και στην εμπιστοσύνη των Γερμανών στο πρόσωπο του Olaf Scholz. Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης.

Για το CDU τα μηνύματα είναι τα ακριβώς αντίθετα. Ο Friedrich Merz αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη μεγάλη επιστροφή του κόμματός του. Μετά την αποτυχία στις εκλογές στο Saarland, μπορεί πραγματικά να αξιοποιήσει τη νίκη στις εκλογές στο Schleswig-Holstein. Ωστόσο, οι τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιο σημαντικές. Εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τη συμβολή του Merz. Ο ίδιος πραγματοποίησε μια σειρά από προεκλογικές εμφανίσεις στο κρατίδιο. Μια πιθανή αποτυχία όχι μόνο θα τον έβλαπτε, αλλά θα έριχνε το CDU και πάλι σε βαθιά κρίση. Οι απόπειρες του Merz να παρουσιάσει τους Χριστιανοδημοκράτες ως το κόμμα του επόμενου Καγκελαρίου θα καταστρέφονταν. Αν όμως κερδίσει και εκεί το CDU, οι Χριστιανοδημοκράτες που ταπεινώθηκαν μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές και φαίνονταν ανίκανοι να κυβερνήσουν θα έμπαιναν και πάλι σε ανοδική τροχιά.


Σχόλιο της Maria Fiddler 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.