Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Χάος στα αεροδρόμια: Η Γερμανία θα φέρει εργαζόμενους από το εξωτερικό

Ελλείψεις προσωπικού στα γερμανικά αεροδρόμια: Πολύ λίγοι είναι οι εργαζόμενοι που φορτώνουν τις αποσκευές, πολύ λίγοι βρίσκονται και στα σημεία ελέγχου της Ασφάλειας. Στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο σχηματίζονται μεγάλες ουρές και είναι πιθανόν οι επιβάτες να χρειαστούν ώρες για να φτάσουν τελικά στην πύλη των αναχωρήσεων.

Το πρόβλημα: Ο έλεγχος Ασφαλείας και η διαχείριση αποσκευών στα αεροδρόμια πραγματοποιούνται από ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών, οι οποίοι χρειάζονται ειδική αδειοδότηση για κάτι τέτοιο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί από αυτούς τους παρόχους Υπηρεσιών προχώρησαν σε περικοπή του προσωπικού τους και τώρα έχουν φτάσει εντελώς στα όρια των δυνατοτήτων τους, καθώς οι κρατήσεις έχουν και πάλι αυξηθεί δραματικά.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχει φτάσει πλέον στο σημείο να δώσει άδεια για το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ σε άλλον πάροχο Υπηρεσιών Ασφαλείας με «κατ’ επείγουσα ανάθεση».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, περίπου 2.000 με 3.000 εργαζόμενοι λείπουν αυτή τη στιγμή από τα αεροδρόμια. Γι’ αυτό και ο στόχος είναι να μεταφερθεί στη Γερμανία τετραψήφιος αριθμός εξειδικευμένων εργαζομένων από την Τουρκία, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τον Ιούλιο και για μερικούς μήνες.

Αλλά πολλοί αναρωτιούνται: Γιατί η Ομοσπονδιακή Αστυνομία δεν αναλαμβάνει απλώς τους ελέγχους Ασφαλείας; Αυτό ίσχυε στη Γερμανία μέχρι το 1993 και μόνο τότε παραδόθηκε σε ιδιωτικούς παρόχους Υπηρεσιών. Ο Dieter Romann, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, δήλωσε στη BILD: «Μόνο ο νομοθέτης μπορεί να αποφασίσει την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος. Εάν η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είναι να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα, θα χρειαστούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας».

Τα στοιχεία του 2021 δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ένας λειτουργικός έλεγχος Ασφαλείας: Σύμφωνα με τον Romann, οι έλεγχοι στο πλαίσιο της Αεροπορικής Ασφάλεια οδήγησαν στον εντοπισμό 250.850 απαγορευμένων αντικειμένων, κυρίως στις χειραποσκευές των επιβατών, 60% περισσότερων απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος.

Και φέτος η Ασφάλεια στα γερμανικά αεροδρόμια είναι εξασφαλισμένη, ανεξάρτητα από τη διαχείριση του χάους της διεκπεραίωσης των αποσκευών. «Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία δεν μπορεί και δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά την Ασφάλεια. Δεν έχουμε κανένα οικονομικό συμφέρον. Αν οι άνθρωποι φοβούνται να πετάξουν, στο τέλος κανείς δεν θα χρησιμοποιεί το αεροπλάνο, όπως κατέδειξε η περίοδος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», είπε ο Romann.

Πηγή: BILD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.